Gezonde recepten

1 Reaktie

Gezonde receptenBij gezonde recepten zul je in eerste instantie denken aan voeding. Goed eten is natuurlijk uitermate belangrijk voor hoe je je voelt. De samenstelling van een maaltijd of zelfs maar van een onderdeel ervan verdient je aandacht. Wat je immers in je lichaam stopt, heeft een uitwerking.

In het grotere geheel zou je kunnen zeggen dat er gezonde recepten voor het leven zijn. Hoewel, voor het menu van het leven, heeft niemand uiteindelijk het volledige recept. Gaandeweg kom je er als mens achter wat voor jou de geschikte ingrediënten vormen. Niet iedereen vaart wel bij precies dezelfde onderdelen. Een menu op maat is dus het devies.

Passend

Hoe kom je er nu achter wat voor jou als persoon het meest passend is? In het klein kun je dan kijken naar de dagelijkse dingen. Wat eet je, hoe lang slaap je, wat voor werk is geschikt? Onderdeel voor onderdeel tast je jezelf als het ware af. Het kan best wat jaartjes duren voordat je gekomen bent tot ongeveer de juiste mix.

Uit ervaring weet ik bovendien dat dingen ook gedurende je leven kunnen veranderen. Niet alles werkt in elke levensfase gelijk. Als ik denk aan het onderwerp voeding dan eet ik nu anders dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Ook qua werk is er het nodige veranderd. In elke periode stem ik opnieuw af. Meegaan met de stroom is voor mij de sleutel, wat er ook speelt en wat ik ook doe.

Smakelijk

Bij gezonde recepten is het natuurlijk fijn als ze ook nog een beetje lekker smaken. Het een sluit het ander niet uit. Van gekozen voedingsmiddelen maak je een aantrekkelijke combinatie. Zet je creativiteit in want die heb je niet voor niets. Met voedingsmiddelen bedoel ik hier niet alleen eten. Als mens wordt je niet alleen maar daardoor gevoed. Voeding kun je ook bekijken als voeding in geestelijke of emotionele zin.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan mooie boeken. Dat hoeft zeker niet allemaal heel serieus te zijn. Een lekkere roman kan je ook voeden. Muziek heeft een vergelijkbare waarde. Je systeem kan hier echt mee opladen. Onderzoek wat voor jou het juiste recept is.

Yoga

Ik hoor je vragen: wat heeft dit nou te maken met yoga? Welnu, daar ga ik hier nog even op in. Mijns inziens hoort yoga namelijk in het concept van gebalanceerd leven. Gezonde recepten tref je hierin volop aan. Je leert er namelijk bijvoorbeeld om vollediger te ademen. Je heft blokkades op, in lichaam en geest. Je staat er bewuster mee in je leven. Je bestaan wordt zo rijker en dan denk ik niet aan geld.

1 Reaktie op “Gezonde recepten”

  1. Thea Mulder

    M.i. Is niet alleen een gezonde samenstelling van de maaltijd van belang. Ook de omstandigheden zoals een prettig gezelschap of een sfeervolle locatie kunnen mede bepalend zijn voor een goed gevoel.
    Voor de één kan een vette kroket op het juiste moment net zo’n voldoening geven als voor de ander een gezond glas groentesap.

Geef een reaktie