Gezonde recepten

1 Reaktie

Gezonde receptenBij gezonde recepten zul je in eerste instantie denken aan voeding. Goed eten is natuurlijk uitermate belangrijk voor hoe je je voelt. De samenstelling van een maaltijd of zelfs maar van een onderdeel ervan verdient al je aandacht. Wat je immers in je lichaam stopt, heeft een uitwerking, in welke zin dan ook.

In het grotere geheel zou je kunnen zeggen dat er gezonde recepten voor het leven zijn. Hoewel, voor het menu van het leven, heeft niemand uiteindelijk het volledige recept. Gaandeweg kom je er als mens achter wat voor jou de geschikte ingrediënten vormen voor een bestaan dat bij jou past. Niet iedereen vaart wel bij precies dezelfde onderdelen. Een menu op maat is dus het devies.

Passend

Hoe kom je er nu achter wat voor jou als persoon het meest passend is? In het klein kun je dan kijken naar de dingen in je dagelijkse bestaan. Wat eet je, hoe lang slaap je, wat voor werk is geschikt en zo verder. Onderdeel voor onderdeel tast je jezelf als het ware af. Het kan best wat jaartjes duren voordat je gekomen bent tot ongeveer de juiste mix.

Uit ervaring weet ik bovendien dat dingen ook gedurende je leven kunnen veranderen. Niet alles werkt in elke levensfase gelijk. Als ik denk aan het onderwerp voeding dan eet ik nu anders dan bijvoorbeeld 5 jaar terug. Ook qua werk is er het nodige veranderd. In elke periode kijk ik opnieuw. Steeds gaat het om het komen tot de juiste afstemming. Meegaan met de stroom is voor mij aan de orde, wat er ook speelt en wat ik ook doe.

Smakelijk

Bij gezonde recepten is het natuurlijk fijn als ze ook nog een beetje lekker smaken. Het een sluit het ander zeker niet uit. Van gekozen voedingsmiddelen maak je een aantrekkelijke combinatie. Zet je creativiteit in, want die heb je niet voor niets. Met voedingsmiddelen bedoel ik hier niet alleen maar eten. Als mens wordt je niet alleen maar daardoor gevoed. Voeding kun je namelijk ook bekijken als voeding in geestelijke of emotionele zin.

Ik denk dan aan bijvoorbeeld mooie boeken. Geschreven materiaal dat jou inspireert. Dat hoeven zeker niet alleen serieuze werken te wezen. Een lekkere roman kan je ook voeden als die net was wat je op dat moment nodig had. Muziek kan een vergelijkbare waarde hebben. Laat je desgewenst regelmatig meenemen in de stroom van door jou verkozen geluid. Je systeem kan hier echt mee opladen. Gebruik dit soort middelen en onderzoek, wat is voor jou het juiste recept.

Yoga

Ik hoor je vragen: wat heeft dit alles nu te maken met yoga? Welnu, daar ga ik hier ook nog even op in. Mijns inziens hoort yoga namelijk in het concept van gebalanceerd leven. Gezonde recepten tref je in deze manier van leven in overvloed aan. Je leert er namelijk bijvoorbeeld mee om vollediger te gaan ademen. Je heft er blokkades mee op, in lichaam en geest. Je staat er bewuster mee in je leven. Je bestaan is zo rijker en dan denk ik niet aan geld.

1 Reaktie op “Gezonde recepten”

  1. Thea Mulder

    M.i. Is niet alleen een gezonde samenstelling van de maaltijd van belang. Ook de omstandigheden zoals een prettig gezelschap of een sfeervolle locatie kunnen mede bepalend zijn voor een goed gevoel.
    Voor de één kan een vette kroket op het juiste moment net zo’n voldoening geven als voor de ander een gezond glas groentesap.

Geef een reaktie