Grote opruiming

2 Reakties

Grote opruimingGrote opruiming houd ik regelmatig in huis en berging. Heerlijk vind ik het, want het schept ook ruimte in mij. In huis geeft het overzicht en dingen zijn gemakkelijker te vinden. Voor het oog is het ook rustgevend. Dus die houden we erin.

Ze zeggen wel eens, zo buiten zo binnen. Ik geloof daar zeer zeker in. Orde in je leefomgeving. Dat zorgt voor meer orde in het hoofd.

Van jongs af aan was ik al een opruimer. Niet iedereen is daar hetzelfde in. Van mensen in mijn omgeving weet ik dat ze moeite hebben met zaken op te ruimen, laat staan los te laten. Hun verzameling spullen wordt steeds groter. Soms zien ze door de bomen het bos niet meer.

Oefening baart kunst

Misschien vind ook jij het niet zo gemakkelijk om afstand van wat spulletjes te doen. Je weet dat je je er waarschijnlijk wel prettiger bij zou voelen. Al die spullen, ze zijn eigenlijk een blok aan je been!

Het kan natuurlijk zijn dat een grote opruiming voor jou niet zo vanzelfsprekend is als dat is voor mij. Mijn advies aan jou is dan om er in het klein mee te beginnen. Iedere keer een bescheiden stapeltje nemen en dan beoordelen wat je nog werkelijk nodig hebt.

Kleine stapjes maken samen een grote. Geduld is weer eens een schone zaak. Met mate en deel voor deel de zaken benaderen. Zo’n geleidelijke opruiming helpt je verder en dat heeft ook een werking in het grotere geheel.

Yoga

Het leuke is dat je dat opruimen heel fysiek merkt in yoga. Op de vierkante meter laat je los wat je niet meer nodig hebt. Je ondervindt hierin de veranderlijkheid van het leven. Alleen al in de adem ervaar je dit principe heel duidelijk. Adem komt en adem gaat.

Ook hier is het dan weer zaak om het bescheiden aan te pakken. Wie te hard van stapel loopt, gooit al gauw de handdoek in de ring. Kunst is daarom om eerst in een wat rustiger vaarwater te komen. Verlaag je tempo met yoga en voel dat dit toch wel even heel aangenaam is.

Zo binnen zo buiten

Ik zei al dat je leefomgeving een factor is in hoe je de dingen van binnen ervaart. Yogaoefening gaat dan ook prima samen met het geleidelijk wat opruimen van je spullen. Maak stukje bij beetje ruimte. Daar heb je op alle fronten wat aan.

Zelf heb ik afgelopen week weer eens lekker opgeruimd. Deze keer begon de opruiming in eerste instantie in de berging. Van het een kwam het ander en toen was de opruiming ineens ook in mijn huis šŸ˜‰

Dit werkt eigenlijk op eenzelfde manier in yoga. Als je fysiek en mentaal opruimt dan ontstaan er onverwacht dingen. Bovendien kun je na langere beoefening steeds subtieler je systeem opschonen. Opruiming in alle hoeken en gaten. Daar doe je jezelf een immens plezier mee.

Niet overdrijven

Het valt niet voldoende te benadrukken dat je het niet moet overdrijven. Niet forceren is een yogaspelregel die hier ook in het materiƫle geldt.

Denk ook maar aan de drie kenmerken van een yogahouding. Stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk. Pas deze toe in alle levenssferen. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt…

2 Reakties op “Grote opruiming”

  1. Linda

    Sylvia, ik hou ook van opruimen (en schoonmaken).
    Opruimen in je huis is tegelijkertijd opruimen in je hoofd, vind ik altijd

  2. Sylvia Spruit

    Helemaal mee eens, Linda, dank voor je reactie!

Geef een reaktie