Guru’s en goochelaars

2 Reakties

Guru's en goochelaarsHoe weet je bij een leraar dat je aan het juiste adres bent? En wanneer meer in de categorie guru’s en goochelaars…? Waar moet je bij zo’n figuur nou op letten? Hoe weet je: wat voor vlees heb ik hier in de kuip?

Na de nodige ervaring in wat ik om me heen zag, weet ik inmiddels dat mondelinge of schriftelijke beweringen geen succes garanderen. Ook titels, officiƫle erkenningen en andere etiketten kunnen dat niet. Je zult het, vrees ik, echter zelf moeten uitzoeken. Steeds weer blijven afstemmen, voelt dit nog goed?

Zoeken

Het is ook een vraag waarnaar je op zoek bent. Of je vooral iemand zoekt die jou de verantwoordelijkheid voor het leven uit handen neemt. Die persoon kun je dan ook de schuld geven als het in de loop van het traject eens misgaat. Dat voelt toch lekker en jij hebt het in elk geval niet gedaan!

Wat je motivatie ook is om bij een guru in de leer te gaan, blijf wakker en geef die persoon niet alle regie. Uiteindelijk is die persoon ook maar een menselijke gedaante. Hij spiegelt waar je aan moet werken in het gunstigste geval.

Vinden

Uiteindelijk zal wat je zoekt niet van je guru komen. Theoretisch heb je die snoeshaan zelfs helemaal niet nodig, hoewel het voor je gevoel wel kan helpen dat hij/zij er is. Al eerder schreef ik over de kwestie op zoek gaan, want wat je zoekt, is er paradoxaal genoeg al. Het is zelfs dichterbij dan je zou durven denken. Dichterbij dan je kransslagader, wordt wel gezegd.

Hoe graaf je dan die spreekwoordelijke pot met goud in jezelf op? In de bijbel kun je lezen: wie zoekt, zal vinden. Ik geloof wel dat dit hier ook geldt. Hoeveel tijd je dit echter zal kosten, is onbekend. Hoe het moet, daarvoor is eveneens geen recept. Het enige wat ik je kan aanraden, is ga oprecht op weg.

Charlatans

Terug bij het onderwerp waarmee ik deze tekst begon. Want hoe zit het met die guru en waar kun je terecht als je er met eentje werken wil. In wezen kun je je niet echt vergissen, want ieder ander wezen kan voor jou een guru zijn. Als hij of zij jou iets kan leren, doe er je voordeel mee en ga een poosje met deze persoon in zee.

Waar je wel voor zou moeten waken, zijn personen met de wijsheid in pacht. Althans wanneer zij menen alles te weten en jou in detail willen voorschrijven hoe jij het moet doen op jouw pad. Geen mens kan jou namelijk echt vertellen wat jij zou moeten doen.

Waak dus voor de charlatans die dat toch beweren, want mogelijk hebben zij het niet zo goed met je voor als jij dacht. Mocht je toch per ongeluk te maken krijgen met zo’n guru of goochelaar op je route, benader het geheel dan met een lach. Maak je echter ook weer los, zo gauw mogelijk. Het leven is maar kort. Het is zomaar voorbij.

Laat dus bij de guru wat daar hoort. Sleep niet ook nog die ballast met je mee. Pak aan wat bij jou hoort. Doe dit met aandacht en neem het serieus. Het geheel van jouw pakketje heet ook wel karma, maar daarover schrijf ik een andere keer weer eens.

2 Reakties op “Guru’s en goochelaars”

  1. Linda

    Naar mijn mening heeft Sylvia gelijk in deze blog.
    Ik wil nog wel een belangrijk verschil aangeven tussen een guru en een goochelaar: een guru denkt/doet misschien of hij/zij de wijsheid in pacht heeft, een goochelaar komt er eerlijk voor uit dat hij/zij de boel belazert en zal nooit guru-achtigheid claimen. Het zijn zelfs vaak juist goochelaars die zogenaamde guru’s ontmaskeren, denk hierbij aan James Randi die laat zien dat Uri Geller zijn lepeltjes plooit met een simpel trucje. Het komt er, denk ik, op neer dat je te allen tijde een kritische kijk blijft houden. Dat is wel wat ik probeer, tenminste. Maar dat is niet altijd makkelijk.

  2. Admin

    He Linda, wat leuk dat je James Randi aanhaalt, dat was vroeger echt een held van mij. Het clipje waarin Uri Geller door de mand valt bij de Tonight Show (door toedoen van Randi) is prachtig.

Geef een reaktie