Guru’s en goochelaars

2 Reakties

Guru's en goochelaarsHoe weet je bij een leraar dat je aan het juiste adres bent? En wanneer zit je meer in de categorie guru’s en goochelaars…? Waar moet je bij een leraar nou op letten? Hoe weet je wat voor vlees je in de kuip hebt?

Ik weet inmiddels dat mondelinge of schriftelijke beweringen geen succes garanderen. Ook titels, officiƫle erkenningen en andere etiketten kunnen dat niet. Je zult het vrees ik echt zelf moeten uitzoeken. Steeds weer kijken: voelt dit nog goed?

Zoeken

Het is ook een vraag waar je naar op zoek bent. Zoek je vooral iemand die jou de verantwoordelijkheid voor het leven uit handen neemt? En wil je die persoon dan ook de schuld geven als het in de loop van het traject eens misgaat? Dat voelt misschien lekker en jij hebt het in elk geval niet gedaan!

Wat je motivatie ook is om bij een guru in de leer te gaan, zorg dat je wakker blijft. Geef die persoon niet alle regie. Uiteindelijk is de leraar ook maar een mens. Hij spiegelt waar je aan moet werken, in het gunstigste geval.

Vinden

Uiteindelijk zal wat je zoekt niet van je guru komen. Theoretisch heb je die figuur zelfs helemaal niet nodig. Wat je zoekt, is er paradoxaal genoeg al. Het is zelfs dichterbij dan je zou durven denken.

Hoe graaf je dan die spreekwoordelijke pot met goud in jezelf op? In de bijbel kun je lezen: wie zoekt, zal vinden. Ik geloof wel dat dit hier ook geldt. Hoeveel tijd je dit echter zal kosten, is onbekend. Hoe het moet, daarvoor is eveneens geen recept. Het enige wat ik je kan aanraden, is ga oprecht op weg.

Charlatans

Terug bij het onderwerp waarmee ik deze tekst begon. Want hoe zit het met die guru? Waar kun je terecht als je er met eentje werken wilt? In wezen kun je je niet echt vergissen, want ieder ander wezen kan voor jou een guru zijn. Als je het gevoel hebt dat iemand jou iets kan leren, doe er dan je voordeel mee en ga een poosje met deze persoon in zee.

Waar je wel voor moet waken, zijn personen die zeggen de wijsheid in pacht te hebben. Als zij detail willen voorschrijven hoe jij het moet doen op jouw pad. Geen mens kan jou dat namelijk echt vertellen.

Waak dus voor de charlatans die dat toch beweren. Mogelijk hebben zij het niet zo goed met je voor als jij dacht. Mocht je toch per ongeluk te maken krijgen met zo’n guru of goochelaar, benader het geheel dan met een lach. Maak je echter ook weer los, zo gauw mogelijk. Het leven is maar kort. Het is zomaar voorbij.

Laat dus bij de guru wat bij hem hoort. Sleep niet ook nog al die ballast met je mee. Pak aan wat van jou is. Doe dit met aandacht en neem het serieus. Het geheel van jouw pakketje heet ook wel karma, maar daarover schrijf ik een andere keer weer eens.

2 Reakties op “Guru’s en goochelaars”

  1. Linda

    Naar mijn mening heeft Sylvia gelijk in deze blog.
    Ik wil nog wel een belangrijk verschil aangeven tussen een guru en een goochelaar: een guru denkt/doet misschien of hij/zij de wijsheid in pacht heeft, een goochelaar komt er eerlijk voor uit dat hij/zij de boel belazert en zal nooit guru-achtigheid claimen. Het zijn zelfs vaak juist goochelaars die zogenaamde guru’s ontmaskeren, denk hierbij aan James Randi die laat zien dat Uri Geller zijn lepeltjes plooit met een simpel trucje. Het komt er, denk ik, op neer dat je te allen tijde een kritische kijk blijft houden. Dat is wel wat ik probeer, tenminste. Maar dat is niet altijd makkelijk.

  2. Admin

    He Linda, wat leuk dat je James Randi aanhaalt, dat was vroeger echt een held van mij. Het clipje waarin Uri Geller door de mand valt bij de Tonight Show (door toedoen van Randi) is prachtig.

Geef een reaktie