Hart en longen

Geef een reaktie

Hart en longenHart en longen werken samen. Zij verwerken adem en zijn voor jou fysieke instrumenten om te kunnen leven als mens. De longen scheiden na de inademing de adem in zuurstof en koolzuur. Het hart pompt de zuurstof via de aderen en de venen het lichaam rond.

Voor een goede balans is het belangrijk om goed voor je hart en je longen te zorgen. Longen zijn bijvoorbeeld gebaat bij frisse, schone lucht. Het hart hangt bovendien niet alleen samen met fysieke factoren. Het reageert ook op je mentale en emotionele staat.

Wat kan yoga hierin voor je betekenen? Heb je daar al eens over nagedacht? Yoga biedt oefeningen om op een gezonde manier te ademen. Verder werk je in yoga asana en in meditatie aan het juiste fysieke en mentale evenwicht.

Hart

Het hart is een centraal punt in je lichaam. In letterlijke en figuurlijke zin. Als je over het hart spreekt dan is dat zeker niet alleen een fysieke kwestie. Emoties verbind je ook met je hart.

Het woord compassie heeft bijvoorbeeld te maken met gevoelens. Je voelt intens met iemand mee. In de liefde zijn er zo ook allerlei uitdrukkingen die naar het hart verwijzen. Een hart dat brandt van liefde en, aan de andere kant van het spectrum, het gebroken hart.

Zorgen voor je hart moet dus plaatsvinden op verschillende fronten. Lichaamsbeweging en ademtechnieken zijn onder andere van belang. Je zult echter ook voor je geestelijke en emotionele welzijn moeten zorgen. Voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Longen

Bij longen denk je niet meteen aan emoties. Die spelen denk ik echter zeker ook mee. Als je door spanning of stress bijvoorbeeld niet op een juiste manier ademt, werken de longen minder goed. Het ademproces verloopt niet zoals het hoort.

Jouw vraag is dan logischerwijs hoe je dan op een juiste manier ademt. Mijn beknopte antwoord daarop is: met aandacht en niet te lang in en vooral volledig en wat langer uit.

Voor je longen is het ook heilzaam om regelmatig wat vollediger te ademen. Dat betekent wat dieper in en (nog steeds) wat langer uit. We verleren het vaak in de loop van ons leven om onze longcapaciteit helemaal te benutten. Volledige yoga-ademhaling helpt dan. Het systeem krijgt als het ware een gezonde schoonmaakbeurt.

Yoga

In yoga oefen je eigenlijk op alle fronten. In fysieke oefeningen houd je lichaam en geest fit. Je werkt aan een gezonde en rustige adem. In meditatie neem je waar hoe het over het algemeen of heel specifiek met je is.

Figuurlijk kun je ook in periodes werken aan bepaalde dingen. Je kunt bijvoorbeeld werken aan compassie of aan geduld. Iets anders om te oefenen is om niet te overdrijven. Al deze kwaliteiten neem je in het dagelijkse leven mee.

Hart en longen werken samen. Zo begon ik deze tekst. Op hun beurt zijn zij verbonden met andere onderdelen van het lichaam. Het is een geheel en zo zou je het ook moeten zien.

Tot dat geheel behoort bovendien je geestelijke welzijn. Mentaal en emotioneel zijn daar weer benamingen voor. Yoga helpt je om dat geheel beter te leren kennen. Durf jij het aan om hiermee aan de slag te gaan?

Geef een reaktie