Niet morgen maar nu

1 Reaktie

Niet morgen maar nuKen je het gevoel? Je bent aan het werk met allerlei dingen, maar eigenlijk ben je niet zo tevreden met hoe het gaat. Je loopt misschien een beetje achter jezelf aan, hebt het altijd druk en altijd haast. Je denkt steeds morgen wordt alles beter. Je leeft in de toekomst en niet in het nu.

Morgen blijft echter elke dag weer een dag in de toekomst. Je schuift je welzijn zo telkens een stukje vooruit. Zou het lukken om hier anders naar te kijken en je te realiseren dat het nu moet gebeuren. Het wordt namelijk nooit morgen. Het is niet morgen maar nu!

De toekomst

Natuurlijk is het niet slecht om te werken aan de toekomst. Het is niet enkel zwart of wit. De manier waarop je erin staat, kan echter wel dag en nacht verschillen. Hoe je erin staat, heeft ook een effect op hoe je het ervaart.

De toekomst lijkt dan misschien een aantrekkelijk vooruitzicht. Het nu is echter waar je in wezen bent. Het is de vraag of je je zo moet haasten. In het ervaren van het nu heb je je bestemming eigenlijk al een beetje bereikt.

Het nu

Probeer eens te gaan staan in het heden. Ervaar alles zoals het hier en nu is.

Berghouding is een prachtige houding om in te ervaren hoe het nu is. Zittend je ademhaling volgen is een mooi alternatief. Eigenlijk oefen je in alles van yoga in aanwezig zijn. Je komt tot de conclusie dat er alleen maar nu is.

Niet tevreden

Als je niet tevreden bent over je heden dan is het de hoogste tijd hieraan iets te doen. Vind je niet? Je kunt nog wel jaren op dezelfde voet doorgaan. Maar waarom zou je, als het ook anders kan. Ik ben er voorstander van hiermee bescheiden te beginnen. Niet teveel tegelijk willen, overdrijven is namelijk ook een vak.

Begin eens met een enkele oefening. Buikademhaling of even rustig zittend voelen hoe het met je is. Dat oefenen hoeft helemaal niet lang te duren. Vijf of tien minuten per keer is een prima lengte voor als je begint. Pas wel dagelijks zo’n momentje in je programma. Je kent vast wel de uitdrukking, dat de kracht in de herhaling zit. Dat geldt hiervoor zeker ook.

1 Reaktie op “Niet morgen maar nu”

  1. Erwin

    Ja, dit herken ik wel. Ik ben altijd heel veel bezig met ‘werken voor de toekomst’, en ik heb ook vaak het gevoel dat dat niet gauw genoeg is. Maar het geeft me ergens ook een goed gevoel ergens aan te bouwen. Het heeft ook te maken met hoop en vertrouwen. Anderzijds is het inderdaad ook goed om regelmatig te stoppen met werken en bezig zijn, en te verblijven in het hier en nul. Het vinden van de balans is een blijvend proces.

Geef een reaktie