Hobby

Geef een reaktie

HobbyIs yoga voor jou een hobby of hebben jouw oefeningen voor jou echt wel wat meer om het lijf? Ik wil hier niet een richtlijn aan je geven hoe het volgens mij zou moeten wezen. Zoiets zou er in mijn optiek ook eigenlijk helemaal niet moeten zijn.

Of yoga voor jou nu een hobby is of iets heel anders, is mijns inziens aan jou. Mij maakt dat in zekere zin niet zoveel uit. Jij mag yoga een eigen invulling geven.

Interessant vind ik het persoonlijk of je jezelf bewust bent van hoe je erin staat. Voor mijzelf heb ik wel een duidelijk standpunt. Yoga gaat mee bij alles wat ik doe. Ook bij wat ik niet doe, is yoga aanwezig. Zelfs tijdens het slapen is yoga het wakkere element in mij.

1x per week

Misschien is yoga voor jou iets wat je 1x per week beoefent tijdens de reguliere yogales. Tijdens dat uurtje kun je alles echt even lekker laten. Je frist jezelf ermee op en gaat erna weer tevreden naar huis. De rest van de week klinkt die ervaring wellicht nog op enkele momenten in je na. Je denkt: zo zou ik me altijd willen voelen op alle dagen. Kon ik maar elk moment zo relaxed zijn.

Bij sommigen ontstaat dan een verlangen om meer met yoga gaan doen. Je verhoogt wellicht de frequentie van je yogalessen en mogelijk denk je zelfs over oefenen thuis.

Meer dan een hobby

Waar ligt de grens dat yoga van een hobby overgaat in iets anders? En hoe noem je zo’n situatie dan? In yoga spreek je wat minder gauw van een professie. Maar, wat dacht je bijvoorbeeld van het woord levensstijl?

Bij mijzelf was er eerst een periode dat ik zoals boven beschreven ergens aan yoga deed. Daarvoor had ik er ook al op verschillende locaties aan geroken. Dat 1x per week was voor mij al wat meer het serieuzere werk.

Een vriendin nam mij vervolgens na enkele jaren oefenen naar haar yogaleraar mee. Deze leraar voelde voor mij heel bijzonder. Ik voelde een klik en een soort nieuw begin.

In de leer

Bij deze voor mij bijzondere yogaleraar ging ik niet zo lang daarna vier jaar in de leer. Op zaterdagen waren er sessies met een groep toegewijde studenten. Door de week was er huiswerk en kwam mijn thuisbeoefening op gang.

Deze vier jaar waren voor mij intens en heel speciaal. Het klinkt misschien groot maar voor mij voelde het alsof ik in die jaren opnieuw werd geboren. Ik wist ook dat het leven vanaf dat moment niet meer zou zijn als voorheen.

Voor jou

Voor jou zal yoga ook bepaalde associaties geven. Ieder ontwikkelt een eigen vorm. Je bent er regelmatig mee bezig of wat meer wanneer het zo uitkomt. Dat is prima. Doe het maar zoals het goed voor jou voelt.

Ik geloof er sterk in dat alle dingen komen op het moment dat de tijd daar rijp voor is. Mijn eigen leven staat inmiddels in dienst van yoga.

Geef een reaktie