Hoe adem je

Geef een reaktie

Hoe adem jeLet je er wel eens op hoe je adem gaat? Adem je naar je buik? Of adem je hoog, in de borst? Je manier van ademen zegt een heleboel over hoe jij ervoor staat. Durf jij het aan om eens wat vaker je adem onder de loep te nemen?

Je kunt op een aantal dingen letten als je naar je adem kijkt. Om te beginnen kun je een onderscheid maken tussen langzaam en snel, diep en oppervlakkig. De nuance leer je onderscheiden als je het wat vaker doet. Dat ligt voor de hand.

Stromende adem

Gaat de adem bij jou eigenlijk vanzelf, voor je gevoel? Bij leerlingen zie ik soms dat ze heel nadrukkelijk gaan ademen als ik ze vraag om op hun adem te letten. Alsof er anders iets mis gaat met die adem als zij er niet met hun neus bovenop zitten.

Dat is een leuke woordspeling en brengt me meteen bij iets wat niet voor iedereen voor de hand lijkt te liggen. Ademen doe je door je neus! Mijn leraar zei altijd: “Eten doe door je mond, ademen door je neus”. In de sport adem je in door je neus en uit door je mond. Regulier adem je in door je neus en ook weer uit door je neus. Probeer er eens op te letten of jij dat ook doet…

Spontaan en vanzelf

Diezelfde leraar zei regelmatig: “Adem komt en gaat uit zichzelf. Je hoeft er ’s nachts niet voor wakker te blijven.” Dat nadrukkelijke ademen waarover ik het net had, hoeft dus helemaal niet! Als ik je vraag eens te letten op je adem dan hoef je met de adem niets speciaals te doen. Je hoeft alleen maar te observeren.

Dat is overigens sowieso een goede om te onthouden. Yoga is vaak iets niet of minder doen. Consuminderen in plaats van consumeren. Dat is even wennen!

Hartslag

’s Nachts in bed word ik wel eens wakker. Mijn hart klopt soms wat sneller dan gewoonlijk. Ik ga dan op rug liggen en rustig mijn adem volgen. Door de neus naar binnen en door de neus naar buiten. Heel rustgevend.

Als ik niet gemakkelijk weer inslaap, blijf ik rustig zo liggen. Adem in, adem uit. Ik hoef nergens naartoe, denk ik dan.

Grappig is dat ik een paar uur later ineens merk dat ik zomaar weer in slaap gevallen ben. Een goede tip misschien dus ook voor jou als je ’s nachts eens wakker ligt of niet in slaap kunt komen.

Je overgeven

Een van mijn leerlingen vraagt mij regelmatig advies als hij de slaap weer eens niet zo goed kan vatten. Ik geef hem dan vaak ook deze tip. Uit eigen ervaring kun je vaak zinnige dingen zeggen. Ik geloof zelfs dat in de yoga geldt dat je slechts door eigen ervaring de dingen door kunt geven. Practice what you preach…

Deze zelfde leerling valt tijdens de les nog wel eens in slaap. Hij geeft zich helemaal over aan de instructie die hij hoort. Je kunnen overgeven is een bijzondere kwaliteit waar je veel aan hebt in allerlei onderdelen van je bestaan. Om te kunnen slapen is het essentieel, maar ook voor de adem is het buitengewoon belangrijk.

Oefenen

Oefening baart kunst, zo zegt het spreekwoord. Ook hier is dat een waarheid als een koe. Oefen je regelmatig even stil te staan bij je adem. Je kunt bijvoorbeeld 5 minuten met aandacht naar je buik ademen. Of je let een minuutje op hoe je adem door de neus naar binnen en naar buiten gaat. Let op de temperatuur van de adem, op de aanraking van de adem in de neusholtes.

Vind je eigen manier om bij de adem stil te staan. Ik verzeker je: je zult er geen spijt van krijgen. En, ter afsluiting, nog maar een oude koe: kleine moeite, groot plezier!

Geef een reaktie