Hoe voel ik me eigenlijk

Geef een reaktie

Hoe voel ik me eigenlijkMijn vriend Martijn heeft vlak naast de computer een kleine, hartvormige steen. Als hij voelt dat hij even wat aandacht moet besteden aan zichzelf, neemt hij dat steentje in zijn hand. Hij stelt zichzelf vervolgens de vraag: “Hoe voel ik me eigenlijk?” En: “Waar heb ik op dit moment behoefte aan?”

Een prachtige methode om stil te staan bij je algehele gesteldheid. Martijn neemt op zo’n moment echt even de tijd om te voelen hoe het met hem gaat en wat op dat moment goed zou zijn om te doen (of juist te laten!).

Jij

Doe jij dat ook regelmatig? Even goed voelen hoe het ervoor staat? Of hol je meestal door tot je de eerste verschijnselen voelt van een aankomende griep of verkoudheid?

Bij mijzelf voel ik soms dat ik ergens te ver in ben gegaan als ik over mijn eigen benen ga struikelen. Dat is een overduidelijk, zeer fysiek signaal dat ik mezelf voorbij gelopen ben…

Voor het slapen gaan

Sommige mensen nemen ’s avonds, kort voordat ze naar dromenland gaan, een momentje om voor zichzelf door te nemen hoe hun dag is geweest. Zij laten de revue passeren wat zij vanaf het opstaan hebben gedaan en beleefd, en hoe zij zich daarbij voelden.

Net als het steentje van Martijn is dit een goede methode om aandacht aan jezelf te besteden. Het zijn allebei ankers voor de dag, de een in fysieke vorm en de ander in tijd/moment.

Meditatieve instelling

Het doen van wat yogaoefeningen is ook een middel om te kijken hoe je je voelt. Het mooiste is om je dag hiermee te beginnen. Je zet er de toon mee voor de hele dag die erop volgt.

Bij regelmatige oefening levert dit je meer op dan wanneer je sporadisch wat doet. Oefening baart kunst en je leert steeds subtieler waarnemen hoe het met je gaat, ook op momenten dat je niet specifiek bezig bent met yoga. Voel je daar wel voor?

Voorkomen is beter

Een ander spreekwoord luidt dat voorkomen beter is dan genezen. Het lijkt misschien niet zo belangrijk om met regelmaat na te gaan hoe je je eigenlijk voelt.

Uit eigen ervaring kan ik je echter verzekeren dat het alle verschil maakt voor hoe je in je dag staat. Je neemt scherper waar wat er in en om je heen gebeurt. Je bent wakker en alert, en voelt wanneer je beter even wat gas terug kunt nemen.

Hoe vaak zie je het niet om je heen dat mensen ziek worden of een blessure oplopen wanneer ze het eigenlijk gewoon te druk hebben gehad? Heb jij daarbij soms ook het gevoel dat het wel heel ’toevallig’ is dat die twee omstandigheden net nu samenvallen?

Nogmaals: jij

Voor een ander kun je het niet invullen, maar jij kunt zelf wel de beslissing nemen om wat vaker de tijd te nemen voor jezelf. Leg net als Martijn ergens een steentje of iets anders tastbaars neer en vraag je af als je het in je handen neemt: “Hoe voel ik me eigenlijk?” En: “Waar heb ik op dit moment behoefte aan?”

Doe daarnaast met enige regelmaat ’s ochtends, ’s avonds of op een ander moment van de dag een paar yogaoefeningen.

Via Yoga Centraal heb je als abonnee eindeloos veel mogelijkheden om je eigen programmaatjes samen te stellen of om te oefenen met door mij samengestelde lessen. Doe er je voordeel mee!

Geef een reaktie