Hoeveel kost dat?

1 Reaktie

Hoeveel kost dat?Aan de vraag hoeveel kost dat, zitten verschillende aspecten. Zo is er een materiële en een immateriële kant. Voor sommige dingen moet je geld of goederen betalen. Andere dingen kosten bijvoorbeeld alleen maar tijd.

Dit kan ik illustreren met de uitspraak ‘voor niks gaat de zon op’. Die uitspraak betekent namelijk enerzijds dat elke dag opnieuw de zon uit zichzelf gratis opkomt en ondergaat. Tegelijkertijd wordt er mee bedoeld dat er aan een heleboel dingen een materieel kostenplaatje zit.

Waarde

Hoeveel iets kost hangt ook samen met het woord waarde. Wat zijn bepaalde spullen je bijvoorbeeld financieel waard? Het woord waardevol kun je er eveneens bij betrekken. Ook hier is weer sprake van een tastbare en een gevoelsmatige kant.

Zo is een bepaald kunstwerk misschien een heleboel geld waard. De emotionele waarde die het heeft, is echter een andere zaak. Daarvoor kennen we geen grijpbare valuta. Onbetaalbaar kan het desalniettemin toch voor iemand zijn.

Tijd

Van onbetaalbare waarde kan het ook zijn om voor de dingen in je leven de tijd te nemen. Altijd maar bezig zijn met je werk levert je misschien wel veel geld op. Als je echter zelfs geen tijd hebt om zelfs maar van al je verworven materiële aanwinsten te genieten… Hoeveel zijn je die flitsende auto en dat mooie huis dan waard?

Tijd hebben voelt voor sommigen echter ook een beetje bedreigend. Hoe waardevol dat is, voelen zij niet zo goed meer. Door elk moment altijd maar efficiënt vol te willen proppen, is leegte en verveling iets engs wat je liever maar vermijdt.

Gratis

De tijd ergens voor nemen, is in principe gratis. Net zoals die zon waarvan het licht je elke ochtend wekt. Hoeveel kost dat kun je hier benoemen in de zin dat het aandacht kost om dit te onderkennen.

Hoor jij bijvoorbeeld ’s ochtends de vogels fluiten of zet je meteen al je smartphone aan? Zie jij de wolken wel eens door de lucht langsdrijven? Merk je ’s avonds de sterren op? En de maan? Of kijk je naar de televisie of zit je op sociale media?

Hoeveel kost dat

Je zou je ook eens kunnen afvragen hoeveel het je kost als je al die gratis dingen mist. Je hebt misschien dan wel veel spullen. Je hebt altijd contacten en van alles te doen. Tijd om bij het leven stil te staan, heb je echter eigenlijk niet.

Als je eens een leeg moment hebt dan gaat het allemaal een beetje knagen. Ergens voelt er iets onbevredigd, maar daar kijk je liever niet naar. Wacht jij tot je lichaam in de vorm van ziekte gaat protesteren of dat je maken krijgt met bijvoorbeeld een burn-out? Je kunt ook wat eerder een beetje minderen in bovenbeschreven consumptie. Met mate is prima, maar loop jezelf niet steeds voorbij.

Kun je hier wel een steuntje in de rug gebruiken? Online Yogales is een waardevolle optie. Hoeveel het je kost? Niet zoveel geld en slechts een beetje van je tijd…

1 Reaktie op “Hoeveel kost dat?”

  1. Madelein

    Hoi Sylvia,

    Na het lezen van jouw blog vandaag over de gratis dingen die we mogen ontvangen in het leven, heb ik daar vanmiddag eens goed over nagedacht. Toen ik heerlijk een half uurtje pauze had genomen voor mezelf en in de tuin in de zon zat. Ik zag dus die mooie blauwe lucht, voelde de zon op mijn huid, hoorde de mooie zangvogels en genoot van de rust en het feit dat de was zo heerlijk droogde in de zon. En weet je wat ik daarna gedaan heb? Ik heb mijn freelance werkopdracht voor dinsdag heel bewust teruggegeven aan de opdrachtgever om mezelf (nog) een vrije dag te gunnen. Gewoon omdat ik nog genoeg dingetjes kan doen morgen die heel nuttig zijn en mezelf een goed gevoel geven. En dat is me op dit moment even veel meer waard inderdaad dan wat extra geld! Sylvia, bedankt! Groetjes Madelein

Geef een reaktie