Hoofd-naar-kniehouding I (Janu Sirsasana)

Geef een reaktie

Hoofd-naar-kniehouding I - Janu SirsasanaIn de Hoofd-naar-kniehouding (Janu Sirsasana) buig je met je hoofd in de richting van een knie. Janu is Sanskriet voor knie en Sirs betekent hoofd. Je voelt deze yogahouding vooral aan de achterzijde van het been waar je naartoe buigt. En daar weer vooral aan de achterzijde van het bovenbeen, de hamstrings.

Tegelijkertijd neem je in Janu Sirsasana ook het een en ander waar in het bovenlichaam. Dat deel van het lichaam hangt namelijk in deze yogahouding ondersteboven en dat  beïnvloedt de verdeling van bloed in je lichaam. Het geeft een drukverschil en dat zul je ongetwijfeld voelen.

Variaties

Er zijn een aantal andere variaties van Janu Sirsasana. Bijvoorbeeld met de handen achter het hoofd en de ellebogen naar buiten gedraaid. Een mogelijkheid is ook om de voet van het been waar naartoe gebogen wordt iets uit te draaien en die van het andere been juist iets naar binnen.

De instructie die ik je hieronder geef, is de basisvorm van Janu Sirsasana. Voel je vrij om een keer een andere variatie uit te proberen. Onthoud in elk geval dat de ene vorm van Janu Sirsasana niet beter of slechter is dan de andere. Zie vormen als mogelijkheden, als allemaal gelijkwaardige onderdelen van het instrumentarium dat je kan helpen op het pad van yoga.

Instructie

Ga staan in een flinke spreidstand, met je voeten net iets buiten de mat. Draai als je dat prettig vindt je voeten een beetje naar buiten. Dat geeft mogelijk wat meer een gevoel van balans. Laat de armen losjes hangen langs het lichaam. Zet het geheel ontspannen rechtop.

Plaats vervolgens op een inademing de handen op elkaar op het linker bovenbeen. Laat de kin naar de borst zakken. Uitademend buig je het bovenlichaam rustig voorover, met de neus in de richting van de linkerknie. De handen glijden over het been mee naar beneden.

Ontspan de ellebogen en laat ze licht naar buiten buigen. Zorg dat de handen op elkaar blijven liggen op het linkerbeen. Laat ze niet verder zakken dan het punt waarbij je nog de schouders kunt ontspannen en de ellebogen licht gebogen kunt houden.

Laat het hoofd zoveel mogelijk naar beneden hangen. Kortom: laat het hoofd los.

Houd het lichaamsgewicht verdeeld over beide benen en strek de benen met beleid, zonder ze te overstrekken. Wees wat milder in het strekken ervan als je merkt dat je in deze houding wat last hebt van knikkende knieën. Zoek de balans die voor jou goed is, op dit moment.

Kom dan na enige tijd en op een inademing geleidelijk aan terug omhoog. Breng het bovenlichaam terug in het midden, met de armen langs de flanken. Zet de voeten dan op een voetbreedte uit elkaar en voel de vooroverbuiging aan de linkerzijde heel even na.

Herhaal de instructie maar nu aan de kant van het rechterbeen.

Neem aan het einde van dit geheel Janu Sirsasana iets langer de tijd om na te voelen vanuit Berghouding. Voel de balans in beide zijden van het lichaam.

Geef een reaktie