Hooggevoeligheid

Geef een reaktie

HooggevoeligheidHooggevoeligheid wordt wel eens gekoppeld aan paranormale gaven. Maar, zeker niet iedereen doet dat. Hooggevoeligheid betekent dat je meer waarneemt dan de doorsnee van de bevolking. Deze gave krijg je bij de geboorte mee.

Hooggevoeligheid speelt zich af op verschillende terreinen. Bijvoorbeeld op het gebied van het oor. In de muzieksfeer kun je ervan spreken. In dat geval heb je het over een zuiver gehoor.

Een ander terrein is dat van de visuele zaken. Ik heb het dan over het oog. Wat je ziet, is niet altijd gemakkelijk te benoemen. Het oog waarmee je kijkt, is misschien ook meer een innerlijk oog.

Van nature

Ik zei het al, hooggevoeligheid heb je van nature. Maar, waar komt zij dan vandaan? Zou het iets te maken kunnen hebben met karma? Begrijp me niet verkeerd, ik weet het ook niet. Om met dit onderwerp verder te komen, doe ik ook maar een poging…

Als je overigens iets gratis en voor niets meekrijgt, hoef je daar natuurlijk niet altijd zo blij mee te zijn. Je voelt steeds maar allerlei dingen. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: wat moet ik daarmee?

Een andere vraag die ik me kan voorstellen, is of je ook tot deze groep behoort. Over hooggevoeligheid zijn wel boeken geschreven. Lees er eens eentje als het onderwerp je interesse heeft.

Versterkende oefeningen

Uiteraard leg ik hier de relatie met yoga. De onderwerpen die ik kies, zijn hier altijd mee gerelateerd. Althans, ik zie die relatie. Yoga staat midden in het leven, dus wat mij betreft raakt die bron nooit uitgeput.

Hooggevoeligheid kun je met yoga versterken. De eigenschap verandert in de kern niet. Je ervaart haar echter wel subtieler. Met yoga word je Ć¼berhaupt gevoeliger. Je was overigens al zo gevoelig, maar je merkte het misschien niet.

In de praktijk houdt dit in dat je lichamelijke en geestelijke processen eerder zult waarnemen. In eerste instantie bij jezelf, maar ook vanuit je omgeving voel je meer. Dit heeft wel tot gevolg dat je je op momenten zal moeten beschermen. Anders word je teveel belast en dat kan het systeem niet aan.

Hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheid is niet altijd eenvoudig. Je gevoelsleven wordt er echter wel rijker mee. De kunst is om er steeds een goede balans in te vinden. Niet onbeperkt toelaten, maar met mate doseren is het devies.

Als ik voor mezelf spreek, kan ik bovenstaande beamen. Er zijn echter periodes dat dit begrenzen niet zo goed gaat. Het kan namelijk zijn dat je systeem periodiek wat teveel te verduren heeft gekregen. Je kunt dan spreken van een burn out. In zo’n geval moet je eerst herstellen, voordat je je weer gezond doseren kunt. Yoga helpt je om daarin een aanvaarding en een rust te vinden. De situatie is zoals die is. Je zult het er sowieso nu mee moeten doen.

Voed je hooggevoeligheid in alle periodes met yoga. Versterk haar en zoek voor jezelf een juiste balans. Hooggevoeligheid is en blijft een bijzondere gave. Je kunt jezelf en de wereld er iets mee bieden. In deze kwaliteit ben jij uniek.

Geef een reaktie