Hurkzit (Namaskarasana)

Geef een reaktie

Hurkzit (Namaskarasana)Hurkzit of Namaskarasana is weer eens zo’n yogahouding waarbij je het werk kunt overlaten aan de zwaartekracht. Wat je wel zelf kunt oefenen, is zoveel mogelijk binnen die situatie te ontspannen. Je leert in yoga steeds meer om de dingen te laten gebeuren, zonder in te grijpen.

Als je last van je knieƫn hebt of je overmatig stijf en stram voelt in Hurkzit, ga dan behoedzaam met deze yogahouding om. Doe haar niet te lang en blijf goed afstemmen waar je grenzen liggen. Die innerlijke afstemming vormt een essentieel onderdeel van yoga!

De groetjes

De Indiase naam voor Hurkzit is Namaskarasana. Namaskar is een groet in India. Deze wordt gebruikt waar wij hallo zouden zeggen. Je hebt een variant misschien wel eens aan het einde van een yogales gehoord: Namaste. Namaskar en Namaste worden in India beide gebruikt op om elkaar te begroeten.

Bij een dergelijke groet brengen Indiase mensen de handpalmen tegen elkaar voor de borst. Dat is een respectvol gebaar. Het is van oudsher een erkenning van het goddelijke in de ander. De eigen kern groet die kern in de ander, vanuit het vertrouwen dat deze in ons allen aanwezig is.

Eigen kern

Ik zie Hurkzit overigens als een gelegenheid om je eigen kern te begroeten en erkennen. Als je die kern maar vaak genoeg begroet en ‘ziet’, komt de begroeting en erkenning van diezelfde kern in de ander vast als een logisch gevolg. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Probeer het zelf maar. Beoefen Hurkzit. Namaskar!

Instructie

Kom staan in Berghouding. Neem even een moment de tijd om een extra blik naar binnen te richten. Ervaar je basis en neem de beslissing om zoveel mogelijk met je aandacht aanwezig te blijven in die basis.

Zet je voeten dan net wat buiten de mat. De tenen wijzen ongeveer 45 graden naar buiten. Ga soepel en stevig staan. Plaats de handpalmen tegen elkaar aan voor de borst.

Adem rustig een aantal keren in en uit.

Zak dan geleidelijk aan door de knieen en laat je zitvlak dalen in de richting van de hielen. Let erop dat de hakken contact blijven maken met de mat. Zet de voeten desnoods wat verder uit elkaar als je het daarmee wat gemakkelijker voor jezelf maakt. Zoek een houding waarin je even een moment kunt blijven.

Als het goed voelt, sluit je de ogen. Onderga van binnenuit de positie waarin je nu bent.

Realiseer je dat er niet hoeft te gebeuren. Alles is goed zoals het is. Groet als het ware die werkelijkheid en ervaar haar met heel je wezen.

Na enige tijd plaats je de handen naast je op de mat en laat je het zitvlak zakken tot op de mat. Van daaruit kun je de benen gestrekt voor je leggen en je handen open op je bovenbenen. Als je dat comfortabeler vindt, kun je er ook voor kiezen om in Gebedshouding of Kindhouding te komen.

Voel de Hurkzit of Namaskarasana een moment na.

Geef een reaktie