Hyperventilatie

Geef een reaktie

HyperventilatieHyperventilatie heeft meestal met stress te maken. Er is sprake van mentale spanning en deze uit zich in fysieke zin. Het ademen raakt verstoord bij hyperventilatie. Je ademt steeds maar in en dat maakt je benauwd.

Inademen moet natuurlijk wel gebeuren, maar een gezonde uitademing hoort daar onlosmakelijk bij. Bij steeds maar inademen kan je systeem de geïnhaleerde stoffen niet meer zoals anders verwerken. Je adem slaat op hol en dat versterkt op haar beurt de al aanwezige stress.

Een aanpak van hyperventilatie moet eigenlijk op verschillende fronten. Aan symptoombestrijding heb je namelijk niet zoveel. Je kunt om te beginnen werken aan meer bewustzijn in je ademhaling, zodat je wat beter de samenwerking voelt van lichaam en geest.

Zuurstof en koolzuur

Zuurstof heb je nodig om te kunnen leven. Vanuit de longen pompt het hart de zuurstof rond. Bij de uitademing wordt koolzuur afgegeven. Als het lichaam teveel ademt dan kan een tekort aan koolzuur ontstaan.

Een tekort aan koolzuur kan gevolgen hebben voor lichaamsprocessen. Zeker als hier sprake van is voor een langere duur. Je concentratie kan eronder lijden, maar ook bijvoorbeeld je spijsvertering of een gezonde werking van je hart.

In een ongunstig geval van hyperventilatie houden dit soort symptomen de hyperventilatie in stand. Vooral als je je er veel zorgen over gaat maken. Stress en angst versterken de kwaal.

De bron van stress

Belangrijk is natuurlijk om de bron van je stress te achterhalen, want daar begon je hyperventilatie waarschijnlijk mee. Geen gek idee om eens met iemand erover te praten. Dat kan een therapeut zijn, maar ook een goede vriend of vriendin.

Erover praten zal het probleem mogelijk niet oplossen, maar misschien helpt het wel om te erkennen dat het er is. Ermee omgaan is immers beter dan het wegstoppen. Dat laatste zorgt uiteindelijk voor een nog grotere opbouw van ellende onder het oppervlak.

Oefeningen

Wat voor oefeningen kun je nu doen bij hyperventilatie? Aandacht is hier weer eens een sleutelwoord. Ga bij hyperventilatie rustig zitten of liggen en adem rustig naar je buik. Je kunt hierbij je handen op de buik plaatsen. Adem daar dan met aandacht naartoe. Deze gerichtheid is een manier om terug te gaan naar je basis. Adem in en adem uit.

Vermindering van de spanning is ook een goede. Ontspanning van je lichaam, daar zijn ook mogelijkheden voor. Voelen waar de spanning zit, is daarbij wel handig. Lichaamsbewustzijn doe je bijvoorbeeld in yoga op.

In yoga asana leer je namelijk steeds beter voelen hoe het je fysiek met je gaat. Je merkt het ook eerder op als er een situatie is van overmatige spanning. Door heel bewust daar aandacht aan te besteden gaat het spanningsmetertje al omlaag.

Je laat deze namelijk wegvloeien tijdens je oefening. Dat gaat middels de uitademing. In de richting van de ondergrond. Dit vraagt om oefening op regelmatige basis. Het profijt ervan neem je echter een leven lang met je mee.

Hyperventilatie

Heb jij te maken met hyperventilatie of wil je graag voorkomen dat het zover komt? Oefen dan in yoga je lichaam en je adem. Help jezelf te ontspannen en houd het systeem van ademen gezond.

Geef een reaktie