Ida en Pingala

Geef een reaktie

Ida en PingalaIda en Pingala… Heb jij daar ooit wel eens van gehoord?

Ida en Pingala zijn als levensaderen in het menselijke systeem. Ze kanaliseren energie.

Waar zitten die Ida en Pingala dan, hoor ik je vragen. Tijdens mijn yoga-opleiding heb ik geleerd dat ze cirkelen om de lijn die loopt door de ruggengraat. De ene linksom, de andere rechtsom. De lijn door de ruggengraat wordt ook wel de Sushumna genoemd. De Sushumna is de levenslijn van het perineum naar je kruin. Alle aspecten van je menselijkheid zijn hierin vertegenwoordigd.

Die onderdelen van je menselijkheid worden vaak gekoppeld aan de elementen:

  • aarde
  • water
  • vuur
  • lucht
  • ether

Chakra’s

Je kunt deze plekken op de Sushumna ook zien als energiebundelingen. Misschien ben je een beetje allergisch voor de benaming, maar die bundelingen hebben de Sanskrietnaam chakra’s.

Daar is niet zoveel magisch of zweverig aan. Gewoon maar een naam, in een andere taal.

Yin en Yang

Als we teruggaan naar onze Ida en Pingala, dan valt daarover te zeggen dat deze kronkelende lijnen een soort tegenpolen zijn.

Ze zijn een beetje als Yin en Yang. Als mannelijk en vrouwelijk, als plus en min. Samen geven Ida en Pingala het geheel een bepaald evenwicht. Je kunt je voorstellen dat dit evenwicht kan verschuiven. Soms wat meer plus, soms wat meer min.

Mijn beschrijving is in eenvoudige, overzichtelijke bewoordingen. Ga er maar vanuit dat dit energiesysteem buitengewoon knap en vernuftig in elkaar zit.

Invloeden

Hoe de balans op een bepaald moment is, hangt eigenlijk samen met alles wat je doet. En niet doet.

Je moet het zo zien: al het menselijke, alle materie is een verbonden met een bepaalde energie. Dus wat je eet, wat je zegt, wat je denkt en voelt. Niets uitgezonderd.

Stromen

Al die energie stroomt door je systeem, onder andere door Ida en Pingala, en is van invloed op hoe het er met je voorstaat.

Je kunt je misschien voorstellen dat een en ander elkaar beïnvloed. Lichaam en geest staan niet los van elkaar. Dus wat je eet, maakt uit voor je stemming, voor wat je zegt en denkt. Hoe je ademt is van invloed op hoe je je voelt.

Je ervaart je dag anders in een drukke, lawaaierige omgeving dan wanneer je verkeert in een oase van rust. De informatie die je tot je neemt, de gesprekken die voert, maken deel uit van je balans.

Nuchtere Hollander

Wat kan je hier nu mee als nuchtere Hollander? Als je al lichtelijk beroerd wordt bij het zien van al die rare benamingen, laat bijvoorbeeld die Ida en Pingala dan alsjeblieft voor wat ze zijn.

Het gaat erom dat je je realiseert dat jij zelf een bijzonder en geavanceerd systeem bent. Voor dat systeem maakt het uit wat je doet en niet doet.

Niet met lege handen

Er zijn mogelijkheden om met deze wetenschap iets te doen. Let eens wat meer op wat je eet, hoe je ademt en op wat je zegt.

Ik herhaal mijzelf: onderzoek het allemaal en behoud het goede…

Geef een reaktie