Ik zou het niet weten

Geef een reaktie

Ik zou het niet wetenWeten of niet-weten, that’s the question… Zelf vind ik het een interessant uitgangspunt om de wereld te beschouwen vanuit niet-weten. Dat is niet wat ik om me heen zie. Het lijkt erop alsof je alles moet weten. Erkennen dat je iets niet weet, doet men liever niet.

Voor mijn gevoel heeft dit te maken met een soort onzekerheid. Je wilt niet onderdoen voor een ander. Je wilt meedoen in het gesprek, erbij horen. Moet je daarvoor echter alles weten? Of net doen alsof?

Lef

Er is misschien wat lef voor nodig om naar jezelf te erkennen dat je iets niet weet. Persoonlijk heb ik echter de ervaring dat het ook de zaak wat kan ontspannen als je dat wel doet. Het kan een enorme opluchting geven om tegen jezelf te zeggen: dit weet ik gewoon niet!

In gesprek met een ander geldt volgens mij hetzelfde. Als je allebei om het hardst strijdt wie de wijsheid in pacht heeft, is het zelfs grappig om soms even een stapje opzij te doen. Hee vriend, we weten het allebei niet!

Openheid

Dit geeft ruimte voor een meer open houding. Niet weten kan ervoor zorgen dat je de beschermende muurtjes die je om je heen gebouwd hebt, even laat zakken. Je ademt eens goed in en uit. Kijk dan nog eens.

Nieuwe inzichten kunnen in beeld komen. Die waren anders nooit op je netvlies gekomen! Fysiek en mentaal geef je jezelf wat meer lucht.

Yogahouding

In Yoga is een houding van niet-weten het basisuitgangspunt. Vanuit die houding ben je namelijk in staat om waar te nemen hoe het is. In het dagelijkse leven wals je hier misschien een groot deel van de tijd overheen. Omdat je het zo druk hebt…

Zelf heb ik in de loop der jaren gemerkt dat het een verademing kan zijn om dingen niet te weten. Want wat weten we eigenlijk echt zeker? Over welk onderwerp dan ook?

Mopperen

Ik hoor je om te beginnen een beetje mopperen. In de wetenschap is toch van alles bewezen? En in de vele eeuwen dat de mens op deze aarde rondloopt, hebben we toch gigantisch veel bereikt?

Wat we als mensen allemaal wel of niet bereikt hebben, laat ik hier even voor wat het is. Hier ik om wat vaker terug te gaan naar de basis. Kijk naar de dingen vanuit een houding van niet-weten.

Garantie

Ik garandeer je dat je allerlei zaken dan met nieuwe ogen zult bekijken. Je zult van alles ontdekken wat je daarvoor nooit opgevallen was. Mijns inziens komt dit omdat je jezelf nu pas toestaat om je ogen echt open te doen…

Waarom we met zijn allen werken en leven zoals we dat doen, zou ik niet weten. Wat ik wel weet, is dat ik graag zo lang ik hier rondloop, wil ontdekken wat ik nog niet weet.

Succes en veel plezier!

Geef een reaktie