Innerlijke schoonmaak

Geef een reaktie

Innerlijke schoonmaakHeb jij de lente schoonmaak voor dit jaar al achter de rug? Ramen lappen, tegels boenen en uitgebreid stoffen. Je komt op plekken waar je anders nooit komt.

Heb je wel eens gedacht aan een innerlijke schoonmaak? Daar hoor je minder vaak over, maar lijkt me eigenlijk nog meer voor de hand liggen. Wat maakt dat we aan de buitenkant meer waarde hechten dan aan de binnenkant?

Misschien heb je niet echt een idee hoe je het moet aanpakken, die innerlijke schoonmaak van jou. Ik weet hiervoor een heel aantal oefeningen. Lees je verder? Dan vertel ik je meer.

Torsi’s

Een draaiing of torsi staat bij uitstek bekend om haar reinigende werking. Als je jezelf van binnen wilt opfrissen dan is dat een goeie. Je hebt staande, zittende en liggende torsi’s. Daar zit vast wel eentje van je gading bij.

Schoonmaak heb je in soorten en maten en dat geldt voor deze oefeningen ook. Wat ze gemeen hebben, is dat je ze met beleid doet. Het is wel goed om de houdingen wat langer aan te houden. Niet overdrijven qua intensiteit en veel water drinken de rest van de dag.

Goed ademen

Via de adem creëer je in het systeem ook een schoonmaak van binnen. Letterlijk en figuurlijk lucht je jezelf eens goed door. Dit luchten zit vooral in het uitademen. Je ademt uit in de richting van de ondergrond.

Ademen noemt men ook wel loslaten en zo kun je weer fris verder met wat op dat moment aan de orde is.

Er zijn verschillende oefeningen waarin ademhaling een belangrijke rol speelt. Ik denk aan Pranayama, maar eigenlijk is goed ademen in elke yogahouding essentieel. Ook in het observeren kun je letten op de doorstroming van de adem. In meditatie kun je zelfs je ademhalingen tellen. Keuze te over dus.

Dagritme

Schoonmaak zit niet alleen in deze praktische oefeningen. Zij zit ook in hoe je vorm geeft aan je dag. Rust, reinheid, regelmaat zijn eigenlijk geboden als je innerlijk schoon wilt blijven.

Zijn dit dingen die je herkent in je dagen of klinken ze vrij ver van je bed? Ik moedig je aan dit wat vaker te proberen. Innerlijke schoonmaak zal je goed doen, daar twijfel ik niet aan.

Tot slot

Na deze pleidooi voor een innerlijke schoonmaak hoop ik dat ook mijn woorden je al een beetje hebben geïnspireerd. Woorden kunnen dat. De uitvoering is echter uiteindelijk wat telt.

Dus zet je beste beentje voor en begin de schoonmaak van je eigen zijn. Voel je frisser in je dagen.

Geef een reaktie