Inzicht

Geef een reaktie

InzichtInzicht koppel je in het dagelijkse leven vooral met dingen als huiswerk. Althans, dat is waar ik aan denken moet. Sommige mensen leren door feitjes in hun hoofd te stampen. Anderen bouwen hun kennis op met behulp van inzicht. Zij snappen zo sneller de structuur van het geheel.

Op de middelbare school kwam ik erachter dat ik behoorde tot de tweede categorie. Bij alle vakken bleek dit echt in mijn voordeel. In mijn geval waren dat voor het eindexamen zes talen en geschiedenis.

Mijn leraar klassieke talen sprak mij hierover bij een bepaalde gelegenheid aan. Hij had allang gezien met wat voor een meisje hij bij mij had te maken. Ik vond het natuurlijk heel leuk en vleiend dat hij dat zag.

Mentale intelligentie

Inzicht in dit verband is een kwaliteit van de mentale intelligentie. Met je hersenen kom je tot een bepaald resultaat. In deze context zou ik echter ook graag van een ander inzicht spreken. Eentje die boven de intelligentie uitstijgt en waarvan de kennis niet in boeken staat.

Naarmate er bij een persoon overigens sprake is van een hogere intelligentie, blijkt een dergelijk inzicht lastiger aanvaardbaar te zijn. Ik bedoel dan intelligentie met een rationeel karakter. Het denkhoofd zit in de weg als het om de beleving van zo’n inzicht gaat.

Meditatie

Om dit puzzeltje toch te kraken, is meditatie vaak de geƫigende weg. Slimme mensen blijken niet zelden daarvoor de zen te kiezen. Deze traditie is kennelijk geschikt voor de denkers onder ons.

Persoonlijk denk ik dat de yoga voor deze groep mensen een uitstekende aanvulling zou zijn. Met yoga kom je namelijk wat meer contact met het lichaam. Het hoofd is belangrijk, maar er zit ook een lichaam aan vast…

Het miskennen van het lichaam heeft namelijk zo zijn gevaren. Het is je instrument zolang je onder de mensen bent. Inzicht moet ook door dat vehikel passeren. Hierin is wezenlijk het contact met de ondergrond.

Inzicht

Inzicht is een beetje als wijsheid. Bij de meesten gaat hieraan heel wat jaartjes oefening vooraf. Ze zeggen wel dat wijsheid komt met de jaren. Inzicht breekt, eufemistisch gezegd, ook vaak pas na een poosje door.

Hoe zit het eigenlijk met jouw inzicht? Wat heb jij ervaren, tot nu toe? Zou jij jouw inzicht graag willen verdiepen? Heb je enig idee hoe je dat zou kunnen doen?

Dit zijn van mij uit zo wat vragen. Met vragen begint meestal iemands weg. In die vragen steekt namelijk een innerlijk verlangen. Er is iets in je verborgen, maar wat is het en waar zit dat dan?

Oefening

Zo kom ik uiteindelijk toch weer uit bij oefening. Inzicht spreekt doorgaans helaas niet vanzelf. Het blijkt dat wij mensen namelijk onze oren hiervoor dichtstoppen. Inzicht weerklinkt wel, maar zo horen we het niet.

Oefening houdt dan ook in dat je je weer open moet gaan stellen. Dus als het ware de deur voor inzicht ontsluiten moet. Denkbeeldige roest mag je met aandacht eraf schuren. Vuil eraf wassen en bedenk nog maar een metafoor.

Meditatie is hiervoor een mooie route en eigenlijk bedoel ik dan meditatie in brede zin. Niet alleen stil zitten, maar ook stil bewegen. Aandachtig zijn in alles wat je doet.

Geef een reaktie