Is denken nuttig?

Geef een reaktie

Is denken nuttigIn de volksmond staat meditatie voor je hoofd leegmaken. Dus stoppen met denken. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen denken dat ze iets verkeerd doen als het denken tijdens het stil zitten niet ophoudt.

Denken zou in dit verband bijna een vies woord worden. Iets waar je vanaf moet. Maar, je hebt je denkvermogen toch niet voor niks gekregen? Mijn vraag hier is daarom: Is denken ook nuttig?

Verstand

Denken hangt nauw samen met verstand. In het dagelijkse leven maak je (hopelijk) vrij regelmaat hiervan gebruik. De dag bestaat uit het nemen van talloze kleine beslissingen. Jij maakt steeds een afweging, soms in een split-seconde, soms in een iets langere tijd.

Als leraar in yoga en meditatie zou ik je zeker niet aanraden daarmee op te houden!

Ego

Denken wordt ook vaak gekoppeld aan het ego. Oftewel je doet en bedenkt allerlei dingen waarbij je alleen bezig bent met jezelf. Jij wil er graag beter op worden, materieel of anderszins.

Het ego is voor ons een sterke motor. Het is verbonden met onze overleving als soort en als individu. Het vervelende is dat het tegen je kan keren en misschien vooral, tegen het geheel, omdat wat jij doet uitmaakt voor de algehele balans.

Klein wereldje

De meeste mensen houden hun wereldje liever klein. Eigen belang en belangetjes van mensen in de meest nabije omgeving houden het denken bezig. En ook dat is best begrijpelijk, in het kader van ons primaire instinct.

Ik geloof echter dat je in het kleine ook groot kunt zijn. Persoonlijk probeer ik in het klein zo te handelen dat een ieder hier wel bij vaart.

Meditatie

In dit verband zie ik meditatie als een oefening om steeds af te blijven stemmen. Waarnemen waarvan je voelt dat je moet doen en waarvan je voelt dat je het beter kunt laten. Ook als is dat soms moeilijk.

Daarvoor moet soms het geruis van de dag in het denken wat tot bedaren komen. Wat overigens niet betekent dat het denken tijdens het zitten ophoudt.

Water

In de metafoor van het glas water met gruis, zakt hopelijk het droesem wel wat meer naar de bodem. Het zuivere water geeft een wat helderder zicht.

In dit vloeibare doorkijkje ontstaat er dan ruimte voor een ander soort denken, een ander perspectief. Je ervaart het contact met de bodem. Je voelt je verbinding met je omgeving en met het grotere geheel.

Nuttig

Mijn aanvankelijke vraag was hierboven of denken ook nuttig kan zijn. Mijn antwoord daarop is: ja! Denken is een vermogen dat in te zetten is voor het doen van de juiste dingen, mits je daarbij van binnen regelmatig afstemt op wat je eigenlijk te doen staat.

Dit klinkt als een vrij serieuze zaak en dat is het ook, in mijn optiek. Wat overigens niet wil zeggen dat dit niet kan met de nodige humor.

Lachen

Ik geloof zelfs dat een grapje op zijn tijd veel ontspanning kan bewerkstelligen, daar waar het lichaam of het denken verkrampt. Je kunt je denken ook hiervoor inzetten door iets leuks te bedenken waar je omgeving om kan lachen.

Een grap kan echter ook pijn doen en ten koste gaan van een ander dus wees daar fijngevoelig in. Zelfspot is bijvoorbeeld een goeie.

Wat denk je, is dit nuttig?

Geef een reaktie