Goed zoals je bent

Geef een reaktie

Goed zoals je bentVind jij jezelf goed zoals je bent? Of vind je een dergelijke uitspraak meer iets voor een softie? Je zal de mensen echter de kost geven die zichzelf regelmatig blokkeren door een automatisch oordeel over wat ze doen of hoe ze zijn.

Een beetje kritisch naar jezelf kijken is niet zo erg. Overdrijven moet je het natuurlijk niet. Jezelf in volle glorie te aanvaarden, valt menigeen echter veel zwaarder. Het klinkt misschien beetje soft, maar gemakkelijk is het vaak dus helemaal niet.

Jezelf accepteren heeft onder andere te maken met hoe je eruit ziet, maar zeker ook met wat en hoe je iets doet. Verwachtingen hebben ook een rol in dit speelveld. Want, hoe vind jij dat het zou moeten zijn of zou moeten gaan?

Omgeving

Jezelf goed vinden zoals je bent, staat bovendien niet los van je omgeving. Hoe die over je denkt, beïnvloed het beeld dat jij hebt van jezelf. Iemand die beweert dat zulke dingen die je niet zouden moeten deren, heeft gelijk. Het is natuurlijk echter veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De zaadjes van dat zelfbeeld worden gepland als je kind bent. Uit eigen ervaring weet ik dit ook maar al te goed. Deze periode bepaalt voor een aanzienlijk deel hoe stevig je later, als volwassene, op eigen benen kunt staan.

Conditionering

Van je ouders en op school leer je in die periode ook het een en ander over wat goed is en wat niet. Misschien was jij anders of deed jij het anders. Misschien kreeg je daarom niet altijd de boodschap: jij bent goed zoals je bent.

Zogenaamde zaadjes die in die fase in een kind worden geplant, zijn conditioneringen en die gaan soms een heel leven mee. Als volwassene kun je daar veel last van hebben als je dit beeld niet op een of andere wijze wat bijsturen kan.

Webinar

Kort geleden sprak ik tijdens een van mijn webinars over mindfulness en compassie. In een oefening hadden de deelnemers onder andere ervaren hoe het voelde om jezelf met vriendelijke aandacht te beschouwen. Dat riep veel bij de mensen op, merkte ik in de vragen en opmerkingen achteraf.

Sommigen waren tot tranen geroerd van emotie, die deze manier van kijken in hen naar boven bracht. Anderen vonden het moeilijk zichzelf compassievol waar te nemen. Zij waren dit kennelijk niet zo gewend. Allemaal interessante observaties die je kunnen helpen jezelf te leren kennen zoals je dat daarvoor niet deed. Goed zoals je bent, krijgt dan ook een voelbare lading. In het dagelijkse leven kun je daar echt wat mee.

Reactie

Een reactie van een van de deelnemers die nog niet zo lang lid is, wil ik jullie hier niet onthouden. Hij liet mij zijn ervaring weten en dat ontroerde me zeer. Hij vertelde wat hij die dag tijdens de webinar geleerd had: op een vriendelijke manier kijken naar zijn pijnpunten. Wat mij betreft was die online bijeenkomst alleen al hierom met vlag en wimpel geslaagd.

Geef een reaktie