Goed zoals je bent

Geef een reaktie

Goed zoals je bentVind jij jezelf goed zoals je bent? Of vind je een dergelijke uitspraak meer iets voor een softie? Je zal de mensen echter de kost geven die zichzelf in de weg zitten door een automatisch oordeel over wat ze doen of hoe ze zijn.

Een beetje kritisch naar jezelf kijken is niet zo erg. Overdrijven is een minder goed idee. Jezelf aanvaarden valt veel mensen zwaar. Gemakkelijk is het dus vaak niet.

Jezelf accepteren heeft onder andere te maken met hoe je eruit ziet, maar zeker ook met wat en hoe je iets doet. Verwachtingen spelen hier ook een rol. Hoe vind jij dat dingen zouden moeten zijn of zouden moeten gaan?

Omgeving

Jezelf goed vinden zoals je bent staat bovendien niet los van je omgeving. Hoe die over je denkt beïnvloed het beeld dat jij hebt van jezelf. Iemand die beweert dat zulke dingen die je niet zouden moeten deren heeft gelijk. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De zaadjes van dat zelfbeeld worden gepland als je kind bent. Uit eigen ervaring weet ik dit ook maar al te goed. Deze periode bepaalt voor een belangrijk deel hoe stevig je later als volwassene op eigen benen kunt staan.

Conditionering

Van je ouders en op school leer je in die periode over wat goed is en wat niet. Misschien was jij anders of deed jij het anders. Misschien kreeg je daarom misschien niet altijd de boodschap dat je goed bent zoals je bent.

Zaadjes die in die levensfase in een kind worden geplant zijn conditioneringen. Die gaan soms een heel leven mee. Als volwassene kun je daar veel last van hebben.

Compassie

Kort geleden sprak ik tijdens een van mijn lessen over mindfulness en compassie. In een oefening hadden de deelnemers onder andere ervaren hoe het voelde om jezelf met vriendelijke aandacht te beschouwen. Dat riep veel bij ze op.

Sommigen waren tot tranen geroerd van emotie. Anderen vonden het moeilijk zichzelf met compassie waar te nemen. Zij waren dit kennelijk niet zo gewend.

Reactie

Een reactie van een van de deelnemers wil ik je hier niet onthouden. Hij liet mij zijn ervaring weten en dat ontroerde me. Hij vertelde wat hij tijdens mijn les geleerd had: op een vriendelijke manier kijken naar zijn pijnpunten. Wat mij betreft was de les alleen al daarom met vlag en wimpel geslaagd.

Geef een reaktie