Je diepste verlangen

2 Reakties

Je diepste verlangenLeef jij het leven dat je het liefst leven zou en volg jij je diepste verlangen? Of is jouw bestaan een beetje meer van hetzelfde en kabbelt het wat verder, niet wetend waar en of het schip binnenkort strandt?

Om gestelde vragen te beantwoorden, zou je eens moeten kijken naar je innerlijke roerselen. Misschien wist je niet eens dat er een diep verlangen in je was.

Maar waar vind je deze verborgen parel? Hoe vind je zogezegd het spoor van deze heilige graal? Zullen we dit samen eens onderzoeken? Ik ken namelijk wel wat manieren die jou kunnen helpen hiermee van start te gaan.

Materie

Om te beginnen is het ene verlangen niet gelijk aan het andere. Er zijn verschillende soorten en maten, dus dat vraagt enig onderscheid. Je kunt verlangen naar mooie schoenen of een nieuwe auto, kortom naar heel grijpbare zaken voor geld.

Een ander verlangen zou kunnen zijn je gezondheid. Vooral als deze niet geheel is als je wenst. Pas bij pijn en protest van het lichaam ga je erover nadenken. Op dat moment moet je er wel bij stilstaan. Dit vraagt aandacht en tijd.

Een gewone dag

Voor mijn gevoel is je diepste verlangen als het goed eigenlijk vooral te vinden in het alledaagse. Het gaat erom oog te hebben voor de dingen van binnen, voor de mensen die je pad kruisen en voor alles om je heen. De tijd nemen om de zon achter de wolken te zien verschijnen, een vogel te horen fluiten en de glimlach te zien op het gezicht van een kind.

Op die gewone dag kun je ook rennen, van ’s morgens vroeg tot het eind van de dag. Het leven ontglipt je. De tijd gaat zo snel en je kent haar secondes niet.

Armoede

Zelf ervaar ik gebrek aan tijd en ruimte als armoe, iets wat mij het leven ontneemt. Voor even kan ik het verdragen, maar als het langer duurt, ga ik verlangen naar stilte en zijn op mezelf.

Niet iedereen is natuurlijk hetzelfde. Ik geloof echter toch zeker wel, dat elk mens ten diepste iets vergelijkbaars verlangt. In mijn visie betekent dit eerst verlangen naar contact met het leven van binnen, en daarnaast aandacht voor het leven om je heen.

Exploreren

Om jouw eigen diepste verlangen te vinden, zul je mijns inziens op zoek moeten gaan in jezelf. Dit kan alleen als je de tijd neemt. Als je op de automatische piloot doorjakkert dan zie en voel je namelijk niet veel.

Om het een en ander uit te vinden, zul je iets anders misschien moeten laten. In ieder geval zo nu en dan. De vraag is of je hiertoe bereid bent… Is jouw diepste verlangen het waard om een stapje terug te doen uit de hectiek?

Leven voorbij

Blijf je toch doorrennen, kijk dan niet raar op. Dat je leven ineens voorbij is en je het niet doorhad, want je had het toch zo druk.

Tijd is een wonderlijk iets op een horloge, 24 per dag 7 dagen per week. Ervaar eens een seconde, of twee of drie of vier. Wees aanwezig in je leven. Voor je het weet, ben je bij het einde aangeland.

En weet je wat mijn diepste verlangen is met dit stukje? Ik wil jou er graag mee bereiken. Hopelijk kunnen mijn woorden jou aanraken en kan ik je inspireren met wat in mij leeft.

2 Reakties op “Je diepste verlangen”

  1. Julia

    Al enige tijd heeft de aandacht van een andere man mij in vuur en vlam gezet. En dat terwijl ik al jarenlang gelukkig getrouwd ben en een gezin heb. De aandacht van de ander voelde als een verslaving. Toen dat besef kwam, heb ik het intensieve contact beƫindigd, ook om te zorgen dat ik geen grens over zou gaan. En dat is dus ook niet gebeurd. Ondertussen ben ik op zoek gegaan naar mijn diepste verlangen, waarom heb ik die spanning en aandacht zo nodig. Dat is best wel lastig. En eigenlijk kom ik er nog onvoldoende dichtbij. Wat kan ik doen?

  2. Sylvia Spruit

    Dank voor je persoonlijke verhaal, Julia. Het lijkt me niet eenvoudig voor je om met deze gevoelens om te gaan. Ik kan je geen pasklare oplossing aanbieden. Aandacht geven aan wat er in je gebeurt, is echter altijd raadzaam. Dat kun je oefenen door letterlijk stil te staan (of te zitten) en de tijd te nemen. Of dat je innerlijk op een gegeven moment of op momenten lucht geeft, zul je zelf moeten ondervinden. Ik wens je alle goeds.

Geef een reaktie