Je hoeft niet lenig te zijn

2 Reakties

Je hoeft niet lenig te zijnAls het in een gesprekje over yoga gaat, hoor ik nog weleens iemand vertwijfeld uitroepen: “Yoga is niets voor mij, want ik ben helemaal niet lenig!” Wat zou het fijn zijn om dat misverstand voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen…

Het mooie van yoga is namelijk nu juist dat iedereen het kan. Je hoeft dus niet lenig te zijn! Iedereen kan yoga beoefenen. Jong of oud. Man of vrouw. Lichamelijk en geestelijk fit of juist in wat minder aangename omstandigheden. Yoga is ondersteunend voor elke situatie en geeft iedereen wat hij of zij nodig heeft.

Op het verkeerde been

In de mooi glimmende glossy’s zie je als het over yoga gaat vaak plaatjes van ingewikkelde poses, uitgevoerd door getalenteerde, jonge goden of godinnen. Die weergave zet veel mensen op het verkeerde been. Het is niet verbazingwekkend dat mensen dan gaan denken dat het gaat om hoe het eruit ziet en wat je allemaal kan.

Met yoga kun je echter bij uitstek even ophouden met al die oordelen over het uiterlijk. Je oefent met je ogen gesloten en neemt juist even de tijd om waar te nemen hoe het er van binnen voorstaat. Hoe het echt met je gaat! Je bekijkt jezelf en het leven vanuit een ander perspectief en dat kan voelen als een grote opluchting… In een veilige omgeving mag je gewoon zijn zoals je bent en jezelf voeden met wat je goed doet!

Meer dan alleen fysiek

Het misverstand dat je lenig zou moeten zijn voor yoga komt voort uit het idee dat het bij yoga alleen maar gaat om het ‘gymnastiekgedeelte’. Dus om de lichaamshoudingen. Yoga is veel meer dan alleen lichaamshoudingen! Als je kijkt naar de acht ‘yogaspelregels’ van de oude, Indiase Patanjali dan kun je zien dat hij het ook heeft over ademtechnieken, over levenshouding en niet te vergeten over de beoefening van meditatie.

Kort gezegd: iedereen kan op zijn of haar manier een eigen begin maken met yoga. Op elk moment kun je daarvoor kiezen. Het leuke is ook nog eens dat je in de loop van de tijd iemand leert kennen die je wellicht eigenlijk nog niet zo goed kent. Jezelf!

2 Reakties op “Je hoeft niet lenig te zijn”

  1. annelien

    Geweldige minicursus. Is de grotere cursus al verkrijgbaar?

  2. Sylvia

    Dank je wel voor je enthousiaste reactie, Annelien! De volledige cursus is nog in bewerking. Als je ingeschreven staat op onze mailinglijst dan krijg je automatisch bericht als deze klaar is.

Geef een reaktie