Kaars (Sarvangasana)

Geef een reaktie

Kaars - SarvangasanaIn de Kaars of Sarvangasana bekijk je de wereld eens vanuit een andere positie. Je zet jouw fysieke wereld even letterlijk op zijn kop. Hoewel letterlijk…

Je gaat in Sarvangasana niet echt op je hoofd staan, maar wel op je schouders en eigenlijk ook op je bovenarmen en ellebogen. Sarvangasana wordt daarom ook wel de Schouderstand genoemd.

Het is niet zomaar wat om in de Kaars te gaan staan en daarin enige tijd door te brengen. Je krijgt er een rood hoofd van. Als het goed is dan komt dat niet doordat je je overmatig aan het inspannen bent, maar doordat het bloed rijkelijk naar ditĀ gedeelte van het lichaam stroomt.

Ook de nek ziet roder dan anders als je in Sarvangasana bent.

Figuurlijk

Afgezien van de letterlijke, fysieke effecten van de Kaars ervaar je ook anderszins dat je je wereld even omkeert. Al is het maar omdat je al je aandacht nodig hebt om in deze houding door te brengen. Sarvangasana vraagt eigenlijk om een diepe concentratie, om een meditatieve staat.

Waarschuwing

Neem jezelf goed in acht als je Sarvangasana wil gaan beoefenen. Voel van tevoren in of je er geestelijk en lichamelijk klaar voor bent. Zorg er bovendien voor dat je met beleid de houding aanneemt en vooral ook dat je met beleid weer uit de houding komt.

Bij voorkeur kom je op dezelfde wijze in Sarvangasa als dat je eruit komt. Dit is overigens een spelregel die toe te passen is in elke yogahouding. Als je deze houding eenmaal gaat beoefenen, laat dan het denken voor zover mogelijk achterwege en: ervaar!

Instructie

Kom maar op je rug liggen, met je voeten een stukje uit elkaar. Je handen zijn een eindje van het lichaam af, met de handpalmen omhoog. Voel even een moment het contact van de achterzijde van je lichaam met de ondergrond. Laat het lichaam rusten en dragen.

Plaats dan de benen tegen elkaar aan en leg de armen langs het lichaam. De handen zijn nu met de handpalmen naar beneden.

Breng de benen vervolgens loodrecht omhoog. Kom dan ook met het zitvlak en de onderrug los van de mat. Plaat de handen ter ondersteuning net boven de bekkenrand. De benen zijn schuin omhoog, zoals in de Halve Kaars of Viparita Karani Mudra.

Let erop dat je niet in de rug gaat hangen.

Buig dan je benen en kijk of je wat hoger op de schouders kan komen staan. Van daaruit breng je de benen recht omhoog. De bovenarmen en ellebogen geven extra ondersteuning aan de houding, doordat deze op de mat rusten. De handen zijn nu hoger in de rug geplaatst.

Sta zo enige tijd in de Kaars of Sarvangasana.

Buig dan opnieuw je benen en pak met je handen de zijkanten van de mat stevig vast. Kom met zoveel mogelijk beheersing met de rug terug naar de mat.

Breng de benen dan weer loodrecht omhoog en laat ze met net zoveel beheersing naar beneden komen. Span daarbij je buik- en onderrugspieren en let er goed op dat de onderrug niet holler trekt. (Als dat wel het geval is, houd je de benen gebogen en zet je rustig de voeten terug op de mat.)

Haal de knieen vervolgens naar je borst toe en wiebel wat heen en weer. Masseer zo een beetje de onderrug.

Zet de voeten dan weer terug op de mat en laat de benen rustig wegglijden. Leg de voeten een stukje uit elkaar en de handen een eindje van het lichaam af, met de handpalmen naar boven.

Voel de Kaars of Sarvangasana even na vanuit Savasana (Lijkhouding).

Geef een reaktie