Karma en shoarma

2 Reakties

Karma en shoarmaWat heb ik nu aan mijn fiets hangen, zul je wellicht denken bij het lezen van bovenstaande titel. Karma en shoarma is toch wel een heel vreemde combinatie. Nou moet ik toegeven dat deze combi erg leuk klinkt, maar dat is niet de enige reden voor het schrijven van deze tekst.

Karma heeft te maken met doen en laten. Shoarma heeft dat ook. In mijn geval vooral met laten, maar dat is een onderwerp op zich.

Doen

Het woord karma komt van het Sanskriet-werkwoord karna. Dit werkwoord betekent doen. Karma heeft dus iets te maken van je handelingen. Zoals gezegd, met wat je doet en laat.

In de Indiase filosofie hebben handelingen gevolgen. Je oogst wat je zaait, kun je zeggen. Hoewel dit niet altijd direct zichtbaar is. Soms duurt het wat langer voordat je de uitwerking van je daden merkt.

Oorzaak en gevolg

Karma kun je samenvatten als de wet van oorzaak en gevolg. Wat je doet, maar ook wat je denkt, gaat in je (onzichtbare) rugzakje mee en op een gegeven moment pluk je er de vruchten van. Wrang of zoet van smaak.

Men zegt wel dat deze gevolgen niet per se tijdens dit leven tot uitdrukking hoeven te komen. Karma kan voortkomen uit handelingen van een vorig leven of uit dit leven meegaan naar toekomstig bestaan.

Shoarma

Allemaal leuk en aardig, zul je zeggen. Maar, wat heeft karma te maken met die lekkere shoarma? Welnu, dat zal ik proberen te verklaren.

Voor mij heeft shoarma te maken met een van basisspelregels in de yoga, namelijk geen geweld doen. Patanjali had het hier al over in zijn beschrijving van het achtvoudige pad.

Yama

Onder het eerste lid van dit pad, Yama genoemd, staat geen geweld doen vermeld onder het Sanskrietwoord ahimsa. De wijze Gandhi noemde het geweldloosheid, voor hem een sleutelwoord in dit bestaan.

Bij geen geweld doen denk ik in dit verband aan het al of niet nuttigen van vlees. Ik wil je niet aanpraten dat je geen vlees mag eten, maar wil je wel graag stimuleren om een momentje hierbij stil te staan.

Laten

In het begin van dit tekstje gaf ik al aan dat karma niet alleen te maken heeft met doen, maar ook met laten. Iets laten is misschien wel lastiger dan iets doen. Consuminderen in plaats van het bekende consumeren.

In termen van karma zou je kunnen zeggen dat je door iets te laten wellicht je denkbeeldige rugzakje wat minder vult met schadelijke ballast. Eet eens een keertje geen shoarma. Falafel is ook lekker 😉

Spelen met woorden

Zoals je waarschijnlijk al een beetje begrepen had, houd ik er wel van om een beetje met woorden te spelen. Ik moedig je ook aan om ook op die manier om te gaan met de inhoudelijke kant van dit verhaal.

Neem ervan mee wat van je gading is en laat wat nu niet aanspreekt van je zogenoemde lakjasje afglijden.

Mijn karma

Hoe het zit met karma voor mij persoonlijk weet ik natuurlijk niet precies. Wat ik eventueel heb meegenomen uit vorige levens vind ik best interessant, maar is voor mij echter niet per se een leidraad voor dit bestaan.

Voor mij is het zaak nu, zo goed als in mijn vermogen ligt, het leven te leven zoals mij voorgeschoteld wordt. Waar mogelijk zal ik het lot een handje helpen. Bij de shoarmazaak voor mij dus niks vlezigs. Ik houd het lekker bij mijn vegetarische falafel…

2 Reakties op “Karma en shoarma”

 1. henk

  Beste Sylvia, Dé oplossing is natuurlijk de vega “Karma Shoarma” op basis van Knolselderij, die is zo lekker dat zelf carnivoren er de voorkeur aan geven. Maar ik neem aan dat je dit ondertussen wel kent? (op Festivals e.d.) groeten, Henk

 2. Sylvia Spruit

  Best Henk,
  Deze versie van Karma Shoarma ken ik nog niet: bedankt voor de tip 🙂
  Hartelijke groet,
  Sylvia

Geef een reaktie