Kathouding (Marjariasana)

Geef een reaktie

KathoudingHoe voelt je rug vandaag aan? De Kathouding of Marjariasana is een yoga-oefening waarbij je precies kunt nagaan hoe het er daar voor staat. In deze houding ga je van een overdreven holling naar een overdreven bolling. En dat alles op het ritme van je ademhaling. Het is een soort vloeiende, doorlopende golfbeweging.

Je hebt misschien wel eens een kat zich zien uitrekken of een keer haar rug zien opzetten. Op die bewegingen is deze yogahouding een beetje geïnspireerd. Het scheelt weer dat jij er niet bij hoeft te gaan blazen of je haren recht overeind te zetten, bij nadering van een uit de kluiten gewassen hond

Integendeel, voor jou is het de bedoeling dat je de oefening vanuit soepelheid, ontspanning en souplesse uitvoert. Zonder er al teveel gedachten aan te wijden. Het is alleen wel zaak dat je goed je grenzen blijft voelen en die ruimhartig respecteert.

Een aandachtspuntje hierbij is dat je erop moet letten dat je echt vanuit de wervelkolom beweegt. Zorg ervoor dat handen en knieën op dezelfde plek blijven staan, met de armen recht onder de schouders en de bovenbenen recht onder het bekken.

Inspiratiebron

Ooit zag ik eens mijn eigen yogaleraar de Kathouding doen. Dat was tijdens mijn vierjarige yogaopleiding. Hij deed niet zo vaak zelf mee met een oefening, dus dit feit op zich was al een bijzonderheid.

Het was werkelijk prachtig om te zien hoe vloeiend de oefening bij hem verliep. Je zag echt een doorlopende golfbeweging door zijn lichaam gaan. Zonder het idee van begin of eind. Later heb ik nooit meer iemand de Kathouding zo organisch en natuurlijk zien doen. Zeer inspirerend!

Het vraagt een behoorlijke beoefening om een yogahouding zo doorleefd te kunnen ondergaan. En in dit geval te kunnen laten zien. Ik ben benieuwd hoe dit voor jou zal zijn.

Je best doen in yoga heeft het risico in zich dat je gaat proberen te presteren of iets te bereiken. Dat levert vaak veel spanning op. Terwijl je alles juist even vanuit een ander perspectief wil benaderen als je op je yogamatje zit. Het is echter niet verboden om vanuit inspiratie te kijken wat je mogelijkheden zijn. Dus zeg ik toch: Doe je best!

Instructie

Kom maar op handen en knieën op de mat. De handen staan recht onder de schouders en de knieën onder het bekken. Je kunt de handen iets naar buiten uitdraaien om de druk op de polsen iets te verminderen. De rug heeft een natuurlijke holling en de nek is in het verlengde van de rug. Voel de vorm van de wervelkolom vanaf je stuitje naar je kruin.

Laat dan je buik een stukje naar beneden zakken, zodat de rug wat holler wordt. Het hoofd gaat lichtjes achterwaarts. Uitademend maak je de rug bol en gaat het hoofd wat naar binnen. Inademend weer terug naar een holling en uitademend weer naar een bolling.

Zo ga je rustig door. Volg het natuurlijke ritme van de adem. Voel de beweeglijkheid in de wervelkolom. Hoe deze op dit moment, tijdens je oefening is. Geef het lichaam de ruimte om zelf te bepalen hoe groot of hoe klein het beweegt. De adem gaat door de oefening heen. Spontaan en vanzelf.

Maak de beweging dan nog een laatste keer. Nog een keer naar een holle rug bij de inademing en nog een laatste keer naar een bolle rug bij de uitademing. Laat de rug dan weer terugkeren naar je beginpositie. Met de handen recht onder de schouders, de knieën recht onder het bekken. De nek in het verlengde van de rug.

Laat het zitvlak naar achteren zakken. Leg je onderarmen en je voorhoofd neer op de mat. Adem naar buik en onderrug. Volg het uitzetten en inkrimpen van dit gebied bij de in- en de uitademing.

Voel de Kathouding vanuit deze positie een momentje na.

Geef een reaktie