Keuzes maken

Geef een reaktie

Keuzes makenIn het dagelijkse leven kom je aan de lopende band voor keuzes te staan. Dat kan zo klein zijn als: ‘wat trek ik aan vandaag?’ of ‘wat smeer ik op mijn boterham?’. Sommige beslissingen hebben voor je gevoel meer gewicht. ‘Ga ik nog langer door met dit werk?’ of ‘welke richting wil ik eigenlijk op in dit bestaan?’

De huidige tijd biedt veel mogelijkheden. Informatie komt van alle kanten en er zijn activiteiten te kust en te keur. Elk moment is er wel iets te doen en te beleven. Er zijn keuzes in overvloed. Soms weet je in die overvloed niet waar je de voorkeur aan moet geven. Steeds maar bezig zijn voelt lekker, bijna verslavend. Je gaat maar door, door, en door.

Richting geven

Ken jij ook het gevoel dat je ineens even helemaal leeg bent? Dat de koek op is en dat je je afvraagt waarom je nou de hele tijd zo rent en draaft? Het leven voelt als een tredmolen. Werk, studie , thuis, sociaal leven: wat moet er veel! En het houdt maar niet op…

Zo’n moment kan een opening bieden om eens even goed stil te staan. Letterlijk en figuurlijk. Pas op de plaats maken om te kijken hoe het eigenlijk echt met je gaat en waar je behoefte aan hebt. Wat heb ik nodig, hier en nu?

Eenvoud

De yoga leert om alles met mate te doen. Liever van alles een beetje dan helemaal niks of alles tegelijk. Balans en eenvoud zijn sleutelwoorden. Het leuke is dat er in dit aandachtige proces ruimte ontstaat.

Mijn yogaleraar herhaalde vaak zijn levensmotto: Doe waarvan je voelt dat je het moet doen en laat waarvan je voelt dat je het moet laten. Ook al is dat soms moeilijk…

Oefening

Wat mij betreft maak je elk moment een keuze. Dit doe ik wel, dat doe ik niet. Hier ga ik links, daar ga ik rechts. Geen keuze maken is ook een keuze. Dit alles kun je oefenen, elk moment opnieuw.

Waar je je keuze op baseert, is natuurlijk een ander vraagstuk. Welke maatstaf hanteer je en hoe weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt?

Als je kijkt naar het levensmotto van mijn yogaleraar dan kom je uit bij voelen en waarnemen. In mijn optiek is leren voelen een van de belangrijkste dingen die je kunt leren met yoga en meditatie. Je leert waarnemen wat er zich in je afspeelt, wat je innerlijke reacties zijn en waar je hele systeem het meest wel bij vaart.

Traject

Dit is een proces waarin ik uit eigen ervaring kan zeggen dat het goed is om niet over een nacht ijs te gaan. Kortom: haast je niet en neem je tijd! De keuze maken om een bepaalde richting in te slaan is een. Die route dan ook geduldig en met aandacht lopen, is een ander verhaal.

Ik ben benieuwd welke keuze jij maakt. Durf je regelmatig even echt stil te staan? Zelf heb ik nooit een moment spijt gehad van mijn eigen keuze. Zo lang ik leef, zal mijn gekozen traject zich voortzetten. Loop jij op jouw manier een stukje met me mee?

Geef een reaktie