Kijk eens in de spiegel

Geef een reaktie

Kijk eens in de spiegelHeb jij vaak kritiek op wat anderen doen en weet jij altijd als de beste hoe het allemaal beter kan? Kijk eens in de spiegel en zie daar dat de makke van een ander waarschijnlijk ook wel ergens in jou zit…

Kritiek leveren is eigenlijk heel gemakkelijk. De beste stuurlui staan aan wal. Interessant is echter op welke zaken je vooral altijd een reactie hebt. Die dingen raken kennelijk iets bij jou aan. Wat een ander doet, is voor jou vaak een spiegel van wat er in jouzelf leeft. Ben jij zo moedig om die spiegel onder ogen te zien en er wat mee te doen?

Uit de weg

Erkennen dat iets meer jezelf ligt dan bij een ander, gaan veel mensen liever uit de weg. Comfortabeler is het om een ander overal de schuld van te geven. Hij heeft het gedaan, ik doe toch zeker alles goed? In het uit de weg gaan en uit de weg ruimen, gaan we soms heel erg ver. Want die splinter bij die ander is toch veel duidelijker dan de balk in je eigen oog…

Een spiegel is soms behoorlijk confronterend. In de paskamer van een winkel blijkt dat meer dan eens. Om op dat gebied dingen te verdonkeremanen bestaan tegenwoordig allerlei fysieke correcties. Geestelijk zaken onder het tapijt schuiven, konden we echter daarvoor ook al lang.

Spiegel

Welke persoon is voor jou een spiegel? Wie maakt er veel bij je los? Voel je vooral irritatie, angst of verdrietige gevoelens als je met deze persoon in aanraking komt?

Het zou mooi zijn als je bij een van die emoties in jouw eigen spiegel zou kunnen kijken. Zo’n spiegel geeft je de mogelijkheid om te groeien. Hoe pijnlijk je dat op een dergelijk moment ook vindt.

Op de yogamat

Deze processen kun je nog eens wat nader aandacht geven als je staat te oefenen op je yogamat. In Berghouding voel je hoe stevig je op eigen benen staat. In Cobra onderzoek je jouw eigen schaduwkanten. In de Hond zet je al jouw vastigheden even ondersteboven en op zijn kop. In een staande of liggende torsi reinig je je systeem van onverwerkte zaken. In Yoga Nidra laat je je dragen en is het loket naar buiten even helemaal dicht.

De spiegel ligt hier dus niet bij een ander, maar gebeurt in je eigen systeem. Als je spiegel van binnen schoon is, kun je de buitenwereld tegemoet treden.

Oefenen

Ook in het dagelijkse leven kun je blijven oefenen met wat je innerlijke spiegel laat zien. Probeer eens wat minder snel te oordelen over het gedrag van een ander. Spiegel de reactie die je voelde opkomen in jezelf.

Als het een beetje meezit dan behoort jouw spiegel in de vorm van een bepaalde persoon straks tot de verleden tijd. Want, als jij je zaakjes uitgewerkt en voor elkaar hebt, heeft deze persoon voor jou zijn functie gehad.

Soms gaat genoemde spiegel, nog een flink aantal jaartjes mee. Behandel deze dan met waardering en compassie, evenals alle reacties hierop bij jezelf.

Geef een reaktie