Knie naar borst

Geef een reaktie

Knie naar borstDe yogaoefening Knie naar borst kan op verschillende manieren. Op de eerste manier zijn de voeten ontspannen en doe je daar niks speciaals mee. Op de andere manier breng je van beide voeten de tenen naar je toe.

De oefening voelt heel prettig aan voor de rug. Ze haalt de druk daar van af. Dat effect is nog sterker als je beide knieën naar je borst toe beweegt en de knieën omvat met je armen. Met het hoofd opgetild richting de knieën is de ronding in de ruggengraat compleet. Je zou deze yogahouding regelmatig moeten doen ter ontspanning van eigenlijk je hele systeem.

Simpel

Knie naar borst ziet er heel simpel uit. Misschien denk je daarom dat het effect ook niet zo groot zal zijn. Daar verkijk je je mijns inziens dan op, want simpel in yoga is zeker niet minder goed of waardevol.

Veel yogabeoefenaars in de westerse wereld zijn zeer lichamelijk georiënteerd wat betreft hun yoga. Daar heb ik op zich niet zoveel bezwaar tegen. Wat ik wel jammer vind, is dat die lichamelijkheid vaak samen lijkt te gaan met een prestatiedrang.

Take it easy

Mijn advies aan jou zou zijn, als jij ook tot deze ambitieuze groep behoort, beoefen yogahoudingen zoals knie naar borst. Kies liever een oefening als deze dan een oefening waarin je jezelf in allerlei bochten moet wringen. Dat laatste doe je namelijk waarschijnlijk de rest van je tijd ook al.

Laat yoga voor jou zijn als een oase van eenvoud, verstilling en rust. Je zult merken dat dit misschien nog wel een grotere uitdaging voor je is dan de welbekende weg naar meer en beter.

Instructie

Ga maar op je rug liggen, met de voeten een eindje uit elkaar. De armen zijn op enige afstand van het bovenlichaam. De handpalmen liggen naar boven gericht.

Voel hoe vrijwel de gehele achterzijde van het lichaam contact maakt met de ondergrond en hoe het lichaam in deze positie volledig wordt gedragen. Vertrouw jezelf hieraan een momentje heerlijk toe.

Leg de voeten en de benen dan tegen elkaar aan. Leg de armen en handen dichtbij het bovenlichaam.

Breng de rechterknie in de richting van de borst en plaats de handen om de rechterknie. Laatstgenoemde beweeg je wat toe naar het rechter deel van de borst.

Voor de variatie kun je de tenen van beide voeten naar je toe brengen en een moment het hoofd optillen, met de neus in de richting van de knie. Je kunt er ook voor kiezen beide voeten in deze houding te ontspannen en om het hoofd te laten rusten op de ondergrond.

Knie naar borst variaties
Variaties in de houding van de voet

Ervaar de ontspanning in de onderrug.

Vervolgens kun je het rechterbeen weer gestrekt neerleggen en de linkerknie bewegen in de richting van het linker deel van de borst. De handen plaats je nu om de linkerknie. De knie breng je lichtjes naar het bovenlichaam toe.

Voel nog een momentje het weldadige gevoel in je wervelkolom.

Leg het linkerbeen dan weer rustig naar het rechterbeen. Plaats de voeten een eindje uit elkaar. Leg de armen een eindje van het bovenlichaam.

Voel in Savasana een moment na.

Geef een reaktie