Knieën

Geef een reaktie

KnieenKnieën zijn best kwetsbaar. Een beschadiging hierin is nog wel eens permanent. Zaak dus om goed voor je knieën te zorgen. Dat ene stel moet immers een leven lang mee.

Voor je benen zijn je knieën belangrijk. Zonder knieën kun je niet staan. Benen zijn weer fundamenteel voor het gehele lichaam. Ze dragen het bovenlichaam. De benen worden op hun beurt weer gedragen door de ondergrond.

Knieën hebben verschillende functies. Daar ga ik graag in deze tekst op in. Die functies kunnen letterlijk of figuurlijk werken. Beide zijn essentieel, want lichaam en geest zijn immers een.

Flexibiliteit

Wat dit betreft kan flexibiliteit meerdere dingen betekenen. Knieën staan ook wel symbool voor geestelijke flexibiliteit. Flexibel kun je in je hoofd zijn. Of in hart en nieren. Je begreep misschien al wel dat ik dit allemaal figuurlijk bedoel.

Fysiek flexibel zijn is natuurlijk eveneens van grote waarde. In je knieën maakt die kwaliteit het verschil uit voor je balans. Als je in je fundament in staat bent met de gebeurtenissen mee te veren, dan val je niet steeds bij elke verandering om.

Hier zie je overigens ook weer lichaam en geest dicht bij elkaar staan. Flexibele knieën hangen samen met een flexibel hoofd. Goed dus om verbinding tussen die twee te houden. Yogaoefeningen helpen daar bij uitstek bij.

Kniegewricht

In je benen vormen de knieën een scharnierpunt. Zo’n scharnierpunt noem je wel een gewricht. Het is van belang om te weten in hoeverre je dit gewricht kunt belasten. Die belasting heeft te maken met beweging en lichaamsgewicht.

Romp en bovenbenen rusten op de knieën. Elk pondje telt daar natuurlijk mee. Op de plaats rust is weer anders dan bijvoorbeeld springen. Knieën vangen dan noodgedwongen ook nog sprongkracht op. Je algehele gewicht is dus belangrijk. Je belast daarmee het kniegewricht. Bij overgewicht krijgen knieën eigenlijk te veel te verduren. Slijtage gaat sneller. Het is een vraag hoe lang het gewricht het houdt.

Beweging is goed om het systeem soepel en levend te houden. Je kunt wel kijken naar de manier waarop je beweegt. Het helpt om je beweging aan je gestel aan te passen. Je geestelijke aanleg speelt ook wel een rol. Zo houdt de een van intensief bewegen en zit de ander liever rustig op een stoel. Voor beiden is het gunstig om regelmatig te bewegen. De juiste maat vinden moet een ieder zelf doen.

Contra-indicaties

Voor sommige knieën is het tot slot beter om bepaalde oefeningen te laten. Persoonlijk denk ik dan meteen aan het met gekruiste benen zitten als je mediteert. Het westerse lichaam kan dat niet altijd aan. Het is daar eigenlijk ook niet op gebouwd.

Zelf heb ik de gevolgen daarvan ervaren, na jaren mediteren op de traditionele manier. Lotushouding behoorde voor mij overigens überhaupt niet tot de mogelijkheden. Birmese houding ging gelukkig wel. Of dat echt gelukkig was, ben ik me later wel eens gaan afvragen. Met gekruiste benen zitten was voor mij inmiddels een pijnlijke zaak. Op een gegeven moment ben ik overgestapt op zitten op mijn knieën. Meditatiebankje erbij en klaar was kees!

Grappig is wel dat ik nu, een aantal jaren later, soms weer met gekruiste benen zit. Met de jaren kan er in het lichaam na verloop van tijd iets veranderen. Zou de tijd rijp zijn voor wat dit betreft een nieuwe stap?

Geef een reaktie