Kraanvogel (Bakasana)

1 Reaktie

Kraanvogel - BakasanaHet ziet er wel spectaculair uit om in de Kraanvogel of Bakasana te gaan staan. Dat is in yoga niet echt een reden om het te doen, maar voor een keertje lijkt het me ook weer niet zoveel kwaad kunnen šŸ˜‰

In mijn lessen doe ik de Kraanvogel slechts incidenteel. In het verleden deed ik dit meestal tijdens de laatste les van de cursus. Studenten vonden de Kraanvogel vaak leuk om te zien en dachten dat ze het nooit zelf zouden kunnen.

Verrassing

Het was ook voor mij ooit een verrassing dat het niet zo ingewikkeld bleek te zijn om de houding van Kraanvogel aan te nemen. De Kraanvogel ziet er namelijk uit of deze heel zwaar is voor de armen, polsen en de schouders.

Of het nu vooral een kwestie van de juiste balans vinden is weet ik niet, maar echt veel kracht blijkt de houding in de praktijk niet te kosten.

Vanuit soepelheid

Van belang is in elk geval om tijdens het doen van de Kraanvogel of Bakasana niet teveel na te denken over de eventuele moeilijke kanten van deze oefening.

Het uitgangspunt is een soepele geest en aandachtig aanwezig zijn. Dat is overigens sowieso een goede basishouding.

Acrobatiek

Aan het begin van deze tekst gaf ik aan dat het al of niet spectaculair zijn van een yogahouding geen criterium zou moeten zijn voor het doen of laten ervan.

Eigenlijk doet het sowieso niet echt ter zake welke oefening je precies doet op een bepaald moment. Het meest wezenlijk is je houding en je waarneming.

In de moderne varianten van yoga lijken beoefenaars, leraar of leerling, hier niet altijd zo van doordrongen. Ga eens bij jezelf na hoe dit voor jou is.

Instructie

Zet je voeten net wat buiten de mat. De tenen wijzen ongeveer 45 graden naar buiten. Ga soepel en stevig staan. De armen hangen losjes langs het lichaam

Adem rustig een aantal keren in en uit.

Zak dan geleidelijk aan door de knieƫn en laat je zitvlak dalen in de richting van de hielen. Zoek een houding waarin je even een moment kunt blijven.

Als het goed voelt, sluit je de ogen. Onderga van binnenuit de positie waarin je nu bent.

Na enige tijd plaats je de handen naast je op de mat, liefst zo recht mogelijk onder de schouders. Zet de handen stevig neer, zodat de armen zo goed mogelijk in staat gesteld worden om zo meteen ingezet te worden.

Concentreer je op een punt vlak voor je op de mat.

Leun dan wat meer op de armen en de handen. Breng het lichaamsgewicht wat voorwaarts, zodat de voeten langzaam aan loskomen van de mat.

Plaats de grote tenen tegen elkaar aan en breng de knieƫn aan de buitenkant van de bovenarmen. Het bovenlichaam komt in deze compacte opstelling redelijk horizontaal te staan.

Zoek je balans. Als het nodig is, laat je de tenen af en toe even rusten op de mat. Probeer daarna weer even los te komen.

Plaats na enige tijd de voeten weer terug op de mat en observeer desgewenst even vanuit Hurkzit.

Kies daarna als rusthouding Gebedshouding of Kindhouding.

Voel de Kraanvogel of Bakasana een moment na.

1 Reaktie op “Kraanvogel (Bakasana)”

  1. Judith

    Wauw! Hij luktā€¦en ik dacht ook dat hij heel moeilijk zou zijn! Normaal gezien zit het hem bij yoga niet zo in de prestatieā€¦maar dit is wel een uitdaging! šŸ™‚

Geef een reaktie