Krijger (Virabhadrasana)

Geef een reaktie

Krijger (Virabhadrasana)De Krijger (Virabhadrasana) is een yogahouding die veel mensen tot de verbeelding spreekt. Het geheel ziet er mooi en bijzonder uit. Zowel in de yogales als in beeld gebracht op een foto of via het internet levert Virabhadrasana een aantrekkelijk plaatje op.

In de naam zit het al een beetje verborgen: het is een trotse en fiere yogahouding. En misschien heb je er wel wat moed voor nodig om erin te gaan staan. Het is namelijk niet voor iedereen een heel gemakkelijke houding.

Balans

Als je in de Krijger gaat staan, zet je een been ver naar achteren en dat vraagt wat van je balans. Vergelijk het maar eens met de Berghouding waarbij je de voeten een voetbreedte uit elkaar hebt staan.

Hoe verder de voeten uit elkaar staan, hoe meer het lichaam zijn best moet doen om in evenwicht te blijven.

Variaties

Er bestaan een aantal variaties van Virabhadrasana. Bij de ene variatie zet je van het been achter de knie op de mat. Bij de andere is het been gestrekt en maken alleen de tenen contact met de mat.

In de instructie beschrijf ik de variatie waarbij je de knie neerzet op de mat. Bovendien bied ik je twee fases aan in de yogahouding. Houd het bij de eerste fase als die voor jou al voldoende uitdaging in zich heeft.

Let op: yoga is geen wedstrijd. Het gaat er niet om wie het beste en het mooiste in de houding kan gaan staan. Tijdens de jaren dat ik yogalessen verzorg, heb ik gemerkt dat ik dit er soms toch nog even bij moet zeggen. Dus vandaar…

Instructie

Kom vooraan op je matje staan, met de voeten een voetbreedte uit elkaar. Het lichaam is rechtop, maar soepel in knieën, bekken, buik en schouders. De nek is lang, de hals zacht en het kruintje is lichtjes uitgestrekt richting plafond. De armen hangen losjes langs het lichaam.

Voel even hoe je staat en hoe de balans is in het lichaam, op dit huidige moment.

Breng dan, op een inademing, de handen en armen langs het hoofd mee omhoog. Handpalmen naar voren, vingers gesloten. Hoofd iets naar achteren, zodat het comfortabel aanvoelt in de nek.

Op een uitademing buig je vervolgens het bovenlichaam vloeiend voorover. Zet de vingertoppen op de mat neer, naast de voeten. Buig daarvoor zo nodig licht de knieën.

Op een volgende inademing zet je dan met je linkervoet een grote stap naar achteren, zodat er een ruimte tussen beide voeten is van zeker een meter. Plaats de linkerknie op de mat en leg de linkervoet neer. Breng het hoofd wat naar achteren en zo de borst iets naar voren.

Adem rustig door. Ontspan de liezen richting de ondergrond en ga met je aandacht naar die onderdelen van het lichaam waarin je nu spanning ervaart. (Dit is de eerste fase van Virabhadrasana. Als je wil, kun je het in de oefening hierbij houden. Ga in dat geval, na even nagevoeld te hebben, over naar Virabhadrasana vanuit het andere been.)

Breng dan het bovenlichaam rechtop en zoek opnieuw je balans. Op een inademing breng je vervolgens handen en armen langs het hoofd mee omhoog. Verstrengel de vingers, behalve de wijsvingers en houd de handpalmen zoveel mogelijk tegen elkaar aan.

Uitademend buig je het bovenlichaam met beleid en lichtjes achterwaarts. Ontspan tegelijkertijd de liezen in de richting van de ondergrond. Laat het lichaam in deze yogahouding op vriendelijke wijze een eigen balans vinden.

Blijf enige tijd in Virabhadrasana.

Kom dan op een inademing met het bovenlichaam weer rechtop. Uitademend laat je de armen en handen weer terugkeren langs het lichaam. Plaats de vingertoppen naast de voeten op de mat, krul te tenen van de linkervoet in de mat en plaats de linkervoet weer terug naar de rechtervoet.

Inademend kom je dan rustig overeind, handen en armen langs het hoofd mee omhoog. Uitademend laat je de armen weer terugkeren langs het lichaam.

Voel de houding even na vanuit Berghouding.

Doe Virabhadrasana nu met het rechterbeen naar achteren.

Geef een reaktie