Kriya II (Schoudermangel)

Geef een reaktie

Kriya IINaast de specifieke eigenschappen van Kriya’s waarover ik al eerder schreef, heeft Kriya II een aantal eigen voordelen. Deze Kriya heeft namelijk een zeer gunstige werking op de schouderbladen. Ze wordt daarom ook wel Schoudermangel genoemd.

In deze Kriya breng je de armen achter het lichaam en zo de schouders naar achteren. Dit geeft het nodige tegenwicht voor onze neiging de schouders wat naar voren te houden, tezamen met een kromme rug. Kriya II laat je weer rechtop staan en bovendien goed voor de schouders zorgen.

Losmaken

Kriya II of Schoudermangel maakt het lichaam los. Dit gebeurt in de beweging die afwisselend achterwaarts en voorwaarts gaat. Kriya’s zijn altijd dynamisch. In die dynamiek ontstaat een betere energiedoorstroming door het lichaam en daar voel je je al gauw een stuk prettiger bij.

Net als de andere Kriya’s is deze Kriya zeer geschikt voor de ochtend, kort nadat je bent opgestaan. Het lichaam is dan nog niet zo beweeglijk. Tegelijkertijd is je denken nog een beetje in de slaapstand en is het gemakkelijker om je zonder al teveel bijgedachtes aan de oefening over te geven.

Multifunctioneel

Eigenlijk werkt Kriya II op heel veel terreinen. Hierboven noemde ik al de positieve werking op lichaamshouding en schoudergebied. Ik noemde al het voordeel dat het lichaam soepeler gemaakt wordt in afwisselend achterwaarts en voorwaarts bewegen.

Kriya II werkt echter ook bij de vooroverbuiging op de achterzijde van het lichaam. De hamstrings komt zodoende weer wat meer op lengte, waardoor je gemakkelijker voorover kunt buigen.

In het achteroverbuigen komt de voorzijde van het lichaam in een wat andere houding dan anders. Dit heeft een stimulerende werking op het bekkengebied en op de werking van de organen in de romp. Bijvoorbeeld in de vorm van de spijsvertering.

Moet ik nog meer goede redenen noemen om deze Kriya te gaan doen…?

Instructie

Ga staan met je voeten op een voetbreedte uit elkaar, dus zo dat er een voet past tussen beide voeten. Lichaam is rechtop met een gezond evenwicht tussen spanning en ontspanning. Let erop dat je de knieƫn niet overstrekt en laat de schouders wat zakken. Ontspan je vingers en de spieren van je gezicht. Voel het contact van de voeten met ondergrond en laat het lichaam maar een eigen balans vinden.

Breng dan de armen achter de rug en verstrengel de vingers van beide handen. De armen zijn gestrekt en de schouderbladen een beetje naar elkaar toe.

Op een inademing breng je het hoofd lichtjes naar achteren, het bekken wat naar voren. Buig zo een stukje achterwaarts. Op een uitademing laat je de armen weer zakken tot op de rug en buig je het lichaam vloeiend voorover. Strek en hef de beide armen. De benen zijn comfortabel gestrekt. Het hoofd laat je hangen. Inademend kom je dan terug omhoog. Buig het lichaam mild achterwaarts. Uitademend komen de armen terug en buig je op dezelfde wijze vloeiend voorover.

Zo ga je enige tijd door. Je volgt het natuurlijke ritme van je ademhaling. Op de inademing is er het achteroverbuigen. Op de uitademing het vooroverbuigen. Net als bij Kriya I is de beweging vloeiend en zonder iets na te streven, zonder ambitie. De oefening is om als het ware een te worden met de beweging. Daarbinnen kun je waarnemen wat er van binnen gebeurt.

Maak de beweging nog een laatste keer en kom dan terug in Berghouding.

Voel de oefening een ogenblik na.

Geef een reaktie