Kriya III (Halve Maan)

Geef een reaktie

Kriya IIIKriya III die ik hieronder beschrijf, wordt ook wel Halve Maan genoemd. Er is ook een statische variant van.

In deze Kriya maak je beide zijden van het lichaam los. Verder oefen je je in het zoveel mogelijk meegaan in de eigen beweging en dynamiek van het lichaam. Je laat je leiden door het ritme van je ademhaling.

In mijn blog Wat is een Kriya? kun je nog wat meer lezen over hoe je een Kriya het beste kunt beoefenen en wat de algemene kenmerken zijn.

Zonder ego

Over Kriya’s wordt wel gezegd dat je deze idealiter met zo min mogelijk ingrijpen van het ego zou moeten beoefenen. Voor de meesten van ons is het echter behoorlijk lastig om eens iets niet te sturen en naar onze hand te zetten.

De hele dag door zijn we bezig al denkend en al doend dingen voor elkaar te krijgen. Heel doelgericht proberen we te komen tot resultaten, tot efficiënt gedrag.

Daar even mee stoppen is vaak niet zo eenvoudig en leidt bij velen bijna tot een soort afkickverschijnselen.

Probeer het voor je zelf maar weer eens, nu in deze Kriya van de Halve Maan. Denken en doen mogen even met vakantie. Laat de ervaring maar over je heen komen. Laat de Kriya aan je gebeuren. Durf je het aan?

Instructie

Ga staan in een kleine spreidstand. De voeten blijven binnen de breedte van de mat. Zet je zelf stevig, maar soepel en comfortabel rechtop.

Breng dan op een inademing de rechterhand en -arm langs het hoofd omhoog. Strek de arm en strek de vingers van de rechterhand. Buig de arm boven het hoofd, met de handpalm naar beneden. Uitademend buig je het bovenlichaam een stukje naar links.

Inademend kom je weer omhoog, strek de arm en de hand. Uitademend laat je de arm weer langs het hoofd terugkomen, tot naast het lichaam.

Op de volgende inademing breng je vervolgens de linkerhand en -arm langs het hoofd omhoog. Strek de linkerarm en de vingers van de linkerhand. Buig de arm boven het hoofd, met de handpalm naar beneden. Uitademend buig je het bovenlichaam lichtjes naar rechts.

Inademend kom je weer omhoog, strek de arm en de hand. Uitademend laat je de arm weer langs het terugkomen, tot deze weer langs het lichaam hangt.

Zo ga je rustig verder met deze Kriya, afwisselen met de rechterarm en de linkerarm. Bewegend op het natuurlijke ritme van je adem. Als je ademhaling een ander ritme aanneemt dan boven beschreven, vaar dan op eigen kompas en volg in je beweging de eigen stroom van je adem.

De beweging is vloeiend en zonder onderbreking. Laat je meenemen in wat zich in deze Kriya aan je voltrekt. Met zo min mogelijk inmenging of ingrijpen, zowel mentaal als fysiek.

Doe de Kriya van de Halve Maan enige tijd of zo lang zij goed voor je voelt. Na een laatste keer op rechts en een laatste keer op links zet je de voeten in de basishouding, op een voetbreedte uit elkaar.

Voel de oefening even na vanuit Berghouding.

Geef een reaktie