Kundalini yoga

Geef een reaktie

Kundalini yogaBij Kundalini yoga moet ik altijd denken aan een Amsterdams restaurant. Met mijn vriend was ik daar eens, een flink aantal jaren geleden. Ik weet nog dat er ineens een intocht was van allerlei mensen met tulbanden. Een beetje onder indruk daarvan was ik wel. Pas later kwam ik erachter dat boven het restaurant een spirituele ontmoetingsplek was. Er waren ook lessen in Kundalini yoga. De lange gewaden en de tulbanden vormden onderdeel daarvan.

Wat is precies Kundalini yoga? En wat is de achtergrond van deze yogavorm? Ik zal je hier wat meer over vertellen. Zelf heb ik deze vorm niet beoefend, dus mijn informatie is uit tweede hand. Anderzijds is ook Kundalini yoga afkomstig uit het oude India. Verwantschap is er dus allicht te vinden met de vorm die ik inmiddels heel goed ken.

Kundalini

Het eerste waar we het hier over moeten hebben, is wat nu die Kundalini is. Voor zover we haar dan kunnen weergeven in woorden. Ik doe maar weer eens een dappere poging. Voor het hele plaatje en voor de ervaring verwijs ik je naar Kundalini yoga zelf.

Bij Kundalini yoga is er het streven tot het opwekken van de Kundalini kracht. Deze kracht begint onderin de romp bij het staartbeen en gaat helemaal omhoog naar de top van de kruin.

Een dergelijke ervaring zou je kunnen vergelijken met verlichting. Met Kundalini gaat het dak eraf. Je maakt zogezegd verbinding met boven. Je kruin is de grens en daar ga je doorheen.

Namen

Opvallend bij Kundalini yoga is dat volgelingen van deze leer vaak een spirituele naam aannemen. Deze heeft een herkenbaar element voor respectievelijk een man of een vrouw. Bij de man wordt altijd de naam Singh toegevoegd. Dit betekent leeuw. Bij vrouwen is er de toevoeging van het woord Kaur. Dat betekent prinses.

De grondlegger van Kundalini yoga was Yogi Bhajan (1929-2004). Deze man was een Sikh. De namen Singh en Kaur komen uit de Sikh traditie. Ook de tulbanden komen daar vandaan.

Misschien heb je wel eens gehoord van de zangeres Snatam Kaur. Haar zang staat in dienst van de Kundalini yoga. Ze zingt mantra’s en die klanken zijn deel van de Kundalini yoga beoefening.

Energie opwekken

Het opwekken van de Kundalini energie gebeurt door middel van veel beweging. Dit is een verschil met de veelal statische houdingen die de traditionele yoga kent. Verder wordt gewerkt met adem, klank (via mantra’s) en meditatie.

Het werken met de kracht van Kundalini is niet zonder gevaren. Er zijn wel voorbeelden van mensen die in een psychose zijn geraakt. Deze kracht is er dus een om niet te onderschatten. Speel er niet zomaar mee, dat is mijn advies.

Bij mij staat Kundalini yoga op het lijstje van dingen die ik nog wel eens zou willen ervaren. Misschien komt het er op enig moment van. Als het niet gebeurt kan ik daar ook mee leven. Misschien verrijkt het mijn ervaringen echter ooit nog eens.

Geef een reaktie