Lagen afpellen

Geef een reaktie

Lagen afpellenEen pasgeboren baby is nog als een onbeschreven blad. In de loop van de tijd verzamel je een aantal lagen: wat textiel, een laagje vet en wat lagen van psychische of mentale aard. Als je ouder wordt, mag je die lagen afpellen.

Tenminste, dat is misschien een goed idee. Sommige lagen kunnen je namelijk aardig in de weg zitten. Mogelijk wil je daar wel graag vanaf. Hoe pak je het aan, dat afpellen van die lagen? Waar begin je en waar houdt het op? En hoe weet je dat je bij de kern bent aangekomen? Het zou namelijk toch mooi zijn als je die eens ontdekken kon…

Ui

In yogakringen wordt in dit verband wel het beeld gebruikt van een ui. Na de eerste schil kun je bij een ui immers stukje bij beetje alle lagen afpellen. Of de tranen die je daarbij in je ogen krijgt ook bij het beeld van het afpellen horen, weet ik natuurlijk niet.

Waar je dan precies uitkomt als je bij de kern van de ui bent aangekomen, is een goed bewaard geheim. Ineens sta je namelijk met niks meer in je handen. Wat is dan de kern? Dat is de vraag die blijft.

Er wordt wel gezegd dat het gaat om de route. De weg zelf is waar het om draait. Zonder afpellen ben je sowieso nergens, dus neem die denkbeeldige ui en ga aan de slag.

Bagage

Het afpellen van de lagen zou je ook kunnen relateren aan bagage, die je al een tijdje mee torst op je rug. Een begin kun je maken met eens grondig naar de inhoud van die knapzak te kijken. Heb je het allemaal nog nodig vandaag de dag?

Met de inhoud bedoel ik uiteraard niet alleen spullen, maar ook zaken van meer immateriële aard. Zaken die zich in je geestelijke systeem hebben verankerd. Noem alle mogelijke ellende in jouw pakketje maar eens op.

Loslaten

In yoga leer je met van fysieke oefeningen wat je niet meer nodig hebt doorstromen naar de ondergrond. Via de voetzolen laat je gedachten, gevoelens en herinneringen je lichaam verlaten.

Deze manier van doen heeft veel te maken met iets wat wel innerlijke hygiëne wordt genoemd. Je ervaart wat er te ervaren valt in het heden. Daarna neem je afscheid en gaat verder in het volgende moment.

Het mooie hiervan is dat nieuwe lagen zo weinig kans krijgen om zich te nestelen in je systeem. Aankoeken en verkalken behoren tot het verleden. Je houdt jezelf schoon en dat voelt, geloof me, heel vrij.

Heden en verleden

Door regelmatig die doorstroming te beoefenen blijf je zo zuiver mogelijk in het huidige moment. Aan achterstallig onderhoud kun je gelijkertijd werken. Oude lagen kosten echter wellicht wat meer van je tijd.

Probeer in dit proces dus ook je geduld te oefenen. Rome is niet in een dag gebouwd. Ervaar hoe het is, het afpellen van al die lagen. Maak onderweg liever geen nieuwe. Geniet van je verworven ruimte.

Geef een reaktie