Leren ontspannen

1 Reaktie

Leren ontspannenVoel jij altijd een bepaalde druk in je leven en mag het van jou wel een onsje minder wat dat betreft? Misschien ben je het een beetje ontwend om te ontspannen. Maar, weer leren ontspannen, hoe doe je dat?

Ik denk dat je dan eerst moet gaan kijken naar die druk en die spanning. Waar in je lichaam voel je die precies? Van daaruit kun je stappen ondernemen om die gebieden stukje bij beetje te ontladen en ontspannen. Leren ontspannen begint bij voelen hoe het is.

Spanning kan zich ook omzetten in gedachten of in een gevoel van druk zijn in je hoofd. Daar de druk van de ketel halen, is zeker niet altijd eenvoudig. Tijd om dingen te kunnen verwerken hoort hier echter zonder twijfel bij. Ik sprak al eerder over de kunst van het vervelen. Die ervaring ontstaat pas als er langere tijd geen invulling is. Het geeft dan vaak een gevoel van een beetje schuren. De meeste mensen houden daar niet zo van en gaan het liever uit de weg.

Een zee van tijd

Wat ik ook al eens eerder noemde, is dat er wijd verbreid een angst is om een gevoel van leegte aan te gaan. De volle en volledige ruimte en tijd te ervaren, is menigeen teveel. Daarom plannen we alles maar liever vol. Ik vrees dat je hier bij het leren ontspannen toch in zekere mate aan zult moeten geloven. Ontspanning kan namelijk alleen als je de dingen minimaal een moment laat voor wat ze zijn. Op zo’n moment laat je de teugels even vieren. Je geeft je for the time being een ogenblik over aan ruimte en tijd.

Uit ervaring weet ik dat als je de stap eenmaal hebt genomen er een gevoel van dankbaarheid over je kan komen. Alles voelt lichter en het is een beetje als zwemmen. Je voelt je licht als een veertje en kan eindelijk weer opladen.

Leren ontspannen

Leren ontspannen heeft grote voordelen, niet alleen in de ervaring van het moment. Wat geblokkeerd zit, kan wat losser komen. Zo laadt het systeem op, want de doorstroming van energie vindt weer plaats. Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je kunt ontspannen, zet je die vaardigheid natuurlijk ook later weer in. Zodra je merkt dat de spanning wat te hoog is opgelopen, ga je ervoor zitten, staan of liggen. Je kiest je oefening en ziet met genoegen het resultaat.

Dus voor zover je nog hieraan twijfelde, ben je nu toch denk ik wel over de streep. Leren ontspannen is voor iedereen aan te raden. Je neemt deze vaardigheid met je mee en profiteert er de rest van je leven van. Leren ontspannen vraagt echter natuurlijk wel een investering. Niet zozeer in (veel) geld, maar eerder in tijd. Aandacht om naar wat er speelt te kijken, is ook een vereiste in dit verband. Ben je bereid om al je drukte een tandje los te laten? Is het je wat waard om meer relaxed door het leven te gaan?

1 Reaktie op “Leren ontspannen”

 1. Madelein

  Hoi Sylvia,

  Ik kwam net weer eens enorm gestrest thuis. Tja, dat gebeurt mij nogal eens. Erg druk in mijn hoofd. En weet je wat ik gedaan heb gelijk toen ik thuiskwam? Ik heb een oefening uit het LOOMM-archief erbij gepakt (lichaamsscan van Martijn van begin maart) en ben er eens heerlijk voor gaan zitten. Wat een effect zeg! Ik kan bijna weer de hele wereld aan!
  Nu dat gevoel zo lang mogelijk vasthouden! Of binnenkort gewoon weer eens een vrije avond beginnen met een ontspannen meditatie…..
  Bedankt!

  Groetjes Madelein

Geef een reaktie