Lichaamstemperatuur

Geef een reaktie

LichaamstemperatuurLichaamstemperatuur is van invloed op je gevoel van welzijn. Heel warm is voor de meeste mensen niet zo prettig. Heel koud is ook niet aangenaam. Yoga heeft een effect op de temperatuur van je lichaam. Je kunt hier rekening mee houden als je je oefeningen kiest.

Als het warm is, kun je kiezen voor een Pranayama. Hierin werk je aan de beheersing van de adem. Afwisselend door rechter- en linkerneusgat in en uit. Het is overigens wel raadzaam om eerst de techniek daarvan goed aan te leren. Niet zomaar wat aanklooien. Dat raad ik je hierbij aan.

Als het koud is, kun je kiezen voor een dynamische oefening. Ik denk bijvoorbeeld aan de Zonnegroet. Het lichaam komt daarin op gang, wordt zogezegd wakker. De ochtend is daarvoor uitermate geschikt, maar een ander moment is natuurlijk ook goed.

Oefenruimte

Ik herinner mij dat ik eens in een bepaalde oefenruimte yogacursussen mocht verzorgen. Temperatuurregulering was daar een lastige zaak. Eigenlijk was het standaard veel te koud in dat zaaltje. Voor de lichaamstemperatuur van de deelnemers dus eigenlijk niet zo geschikt.

Mijn aanmoediging aan de mensen om zich erop te kleden hielp wel, maar soms niet genoeg. Het deed me pijn om de mensen te zien verkleumen. Ontspanning is bovendien niet zo gemakkelijk als je vernikkelt van de kou.

Zorg dus als je zelf thuis aan de slag gaat met yoga voor een prettige omgevingstemperatuur. Leg in de buurt wat extra kleding, want er zijn oefeningen waarbij een laagje extra geen overbodige luxe is.

Meditatie en eindontspanning

Ik denk dan bij uitstek aan een meditatie en een eindontspanning. Je lichaam gaat daarin naar een situatie van verstilling en rust. Vergelijkbaar misschien met het moment dat je gaat slapen. Je gaat dan lekker liggen onder de dekens, want ’s nachts gaat je lichaamstemperatuur omlaag.

Bij zowel meditatie als eindontspanning is het daarom geen gekke gedachte om een dekentje op je of over je heen te leggen. Ik heb deze tijdens lessen ook altijd voor de deelnemers beschikbaar. Het is wellicht even wennen, maar je voelt je er echt comfortabeler bij.

Opwarmende yogaoefeningen

Om het lichaam met yoga op te warmen, noemde ik al de Zonnegroet. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een dynamische Kriya. Een statische yoga asana kan echter ook een flinke opwarmer zijn.

Per persoon is dat een beetje verschillend. De een loopt rood aan bij een Staande Uitstrekking, terwijl een ander gaat zweten bij Trikonasana. Misschien is het bij jou weer een heel andere yogaoefening. Onderzoek hoe dit in zijn werk gaat bij jou.

Lichaamstemperatuur

Kort samengevat zou ik willen zeggen dat het goed is als je bij yoga aandacht besteedt aan je lichaamstemperatuur. Je kunt hier heel praktisch invloed op uitoefenen met behulp van verwarming en ventilatie. Ook je kledingkeuze is van belang.

In je beoefening zelf kun je vervolgens ook kiezen voor wat in de omstandigheden voorhanden het meest geschikte yogaprogramma is. Bij hitte denk ik zoals gezegd dan aan twee variaties van Pranayama. Bij kou bijvoorbeeld aan de Zonnegroet.

Geef een reaktie