Lichamelijke klachten

Geef een reaktie

Lichamelijke KlachtenIedereen heeft bij tijd en wijle lichamelijke klachten. In meer of minder mate heb je dan meestal een poosje last van bepaalde onderdelen van het lichaam. Het is zoals het bekende liedje: hoofdpijn, reumatiek, waterleiding, gasfabriek. Ik kan me voorstellen dat je in sommige van die gevallen niet goed weet of je nu beter wel of geen yoga kunt doen.

Een algemene spelregel is dat je bij twijfel het beste advies kunt vragen aan een ervaren yogadocent. In het geval van een ernstige of chronische aandoening is het aan te bevelen dat je eerst een arts raadpleegt voordat je met yoga aan de slag gaat. Bij blessures kun je ook aan een fysiotherapeut vragen wat je het beste kunt doen.

Gunstige werking

Yoga kan ook juist een heilzame werking hebben bij bepaalde lichamelijke klachten. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat lichamelijke klachten die samenhangen met gespannenheid en met geestelijke of emotionele stress. Die overmaat aan psychische spanning kan zich uiten in onder andere rugklachten. Hoeveel mensen hebben tegenwoordig niet gespannen schouders of een pijnlijke onderrug?

Het doen van yogaoefeningen kan in zulke gevallen helpen. Enerzijds leer je tijdens yoga meer inzicht te krijgen in hoe spanning en ontspanning bij jou persoonlijk werken. Je leert bovendien hoe je een betere balans kunt vinden. Anderzijds zorgen fysieke houdingen ervoor dat de overmaat aan spanning in de pijnlijke lichaamsdelen oplossen. Dit komt door een betere doorbloeding en een betere doorstroming van energie. Kortom: lichamelijke klachten kunnen verdwijnen!

Leerlingen

Ik heb bij mijn leerlingen vaak heel direct kunnen waarnemen hoe deze helingsprocessen plaatsvinden. Ze vertellen mij dat ze voorheen last hadden van het een of ander en dat ze sinds ze yoga deden geheel of gedeeltelijk van die lichamelijke klachten verlost zijn.

Zo kwam een aantal jaren geleden een man van begin veertig voor het eerst naar een van mijn yogacursussen. Hij had een verklaring bij zich van een arts dat hij serieuze bekkenklachten had. Hij vertelde erbij dat hij chronisch pijn in zijn schouders en nek had. Afgezien daarvan sliep hij al lange tijd slecht.

Na een aantal weken yogalessen bij mij te hebben gevolgd, merkte hij dat zijn bekkenklachten verdwenen waren! Van zijn schouders had hij een stuk minder last en hij had bovendien sinds tijden weer een aantal nachten lekker doorgeslapen…

Stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk

Ook hier zie ik mij wel genoodzaakt om nog maar eens een oud stokpaardje van stal te halen. Yoga werkt namelijk mijns inziens alleen als je bereid bent om maat te houden in je beoefening.

Ik heb het hier onder andere over de drie kenmerken van een yogahouding. Die kenmerken luiden dat een yogahouding stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk moet zijn.

Schadelijk

Als je hier niet toe bereid bent dan voorspel ik je een averechts effect en wellicht zelfs lichamelijke klachten die je daarvoor nog niet had. Wanneer je namelijk toch gaat proberen zo snel mogelijk in yoga een bepaalde prestatie te leveren of een bepaald resultaat te bereiken dan is de kans groot dat je jezelf forceert.

Daar waar het onder andere de bedoeling is dat je beter leert doseren in spanning en ontspanning, zet je in zo’n geval een oude manier van doen voort. Je ontneemt jezelf op die manier de kans om je onproductieve, schadelijke patronen te doorbreken en om het geheel te bekijken vanuit een ander perspectief. Een gemiste kans!

Alles op een rijtje

Kort samengevat zou ik je met dit blog een aantal dingen willen meegeven. Als je tijdelijk of langdurig te maken hebt met lichamelijke klachten, raadpleeg dan eerst een ervaren yogadocent, een arts of een fysiotherapeut. Bij de meeste rugklachten is yoga zeer heilzaam, dus maak er gebruik van als het enigszins kan en verantwoord is.

Tenslotte, houd je aan de yogaspelregels om met aandacht en met mate de aangeboden oefeningen te doen. Laat je verrassen door wat yoga voor je kan betekenen en hoe zij onder andere fysiek voor je uitpakt…

Geef een reaktie