Liever meditatie dan medicatie

2 Reakties

Liever meditatie dan medicatieOver hoe je om kunt gaan met ziekte schreef ik al eens eerder. In die tekst liet ik zien dat je je fysieke gesteldheid dagelijks kunt bijhouden door het regelmatig gevoelsmatig deel voor deel te scannen. Een stapje verder is de bewering liever meditatie dan medicatie.

Natuurlijk zijn de omstandigheden niet bij iedereen gelijk en heeft de een bovendien een andere aanleg dan de ander. Enige nuancering is dus sowieso en zeer zeker op zijn plaats.

Chemie

Misschien ben jij zo iemand die medicatie gewoon vanwege een extra chemisch stofje nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Of mogelijk ken je iemand in je omgeving voor wie dat geldt. Menselijke hersenen en het hormoonsysteem zijn een complex geheel en ik waak er hier voor zomaar een oordelende en algemene uitspraak te doen over wat voor iedereen het beste zou zijn.

Tegelijkertijd heb ik in mijn omgeving gezien dat meditatie echt een heilzame werking kan hebben, bijvoorbeeld op mensen die worstelen met depressie of angst. Dat wil niet zeggen dat zij geen medicatie meer nodig hadden, maar door meditatie ging hun algehele gevoel van welzijn er wel degelijk op vooruit.

Wat het dan precies is wat maakt dat meditatie die werking heeft, is uiteraard een interessante vraag. Over het antwoord kun je het samen hebben. Feit is wel dat tegenwoordig psychologen en psychiaters massaal mindfulness en meditatie aanbieden, toch minimaal als een aanvulling op het reguliere behandelingsarsenaal.

Ermee omgaan

Een en ander heeft, denk ik, vast en zeker te maken met bepaalde vaardigheden die je opdoet in meditatie. Waar je klachten ook vandaan komen, je leert om meer de positie in te nemen van de waarnemer in plaats van dat je je steeds maar blijft identificeren met wat je voelt.

Als het een beetje meezit, leer je zelfs om je wat minder te verbinden met wat je waarneemt. Je doet figuurlijk even een stapje opzij en kijkt naar je stemmingen, een beetje als naar wolkjes aan de hemel. En je weet: die wolkjes komen en die gaan. Dat kan al heel geruststellend zijn.

Ontdekken

Ook al moet je nog je medicatie blijven slikken, je ontdekt met behulp van meditatie hopelijk dat je toch je stemming positief kunt beïnvloeden. Hopelijk kom je er namelijk achter dat het zeer zeker wel uitmaakt hoe je algehele stress-niveau is ten aanzien van wat je ervaart. Als jij je doorlopend druk maakt, angstig bent voor het nu en de toekomst, dan zal dat een versterkende effect hebben op de malaise die er al is.

Ik begrijp ook wel dat dit allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Anderzijds wil ik je, in vertrouwen, best laten weten dat ook ik heb ondervonden wat verschillende stemmingen met me kunnen doen. Vaak weet ik ook niet waar een bepaald gevoel op een bepaalde dag vandaan komt. Ligt het eraan dat in mij allerlei hormonen aan het werk zijn, verbonden met mijn vrouw-zijn? Of is niet dit hormonaal gegoochel de oorzaak, maar komt het ergens anders vandaan?

Wat ik inmiddels wel weet, is dat er zich van binnen allerlei processen kunnen afspelen. Soms hormonaal van karakter, soms een erfelijke kwestie of anders toch een genetisch geval. Naast deze fysieke mogelijkheden zijn er, in mijn beleving althans, ook levensprocessen die ons menselijk begrip te boven gaan. Deze zijn meer van een energetisch karakter. Daar hoef je wat mij betreft niets mee als die manier van verwoording jou op dit moment niet past.

Ik zou graag jouw ervaringen hierover willen lezen. Wil jij die met me delen, laat dan een reactie achter onder deze blog!

2 Reakties op “Liever meditatie dan medicatie”

  1. Mark

    Het beoefenen van meditatie lijkt me zeker zinvol voor mensen met milde klachten (zoals bij de door jou genoemde depressie, en angstklachten). Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor hardlopen ( running therapy). Echter hoe zwaarder de problematiek (ik ben werkzaam in de psychiatrie en zie heel wat voorbij komen) hoe minder die meditatievlieger opgaat. Dan moet die pillenpot toch echt flink open.

  2. Vijay

    You’ve captured this perfectly. Thanks for taking the time!

Geef een reaktie