Liggend een been omhoog (Utthita Padasana)

1 Reaktie

Utthita PadasanaUtthita Padasana is een yogaoefening waarbij je een been omhoog brengt vanuit liggende toestand. Je kunt het dus een omgekeerde houding noemen. Er is echter iets bijzonders aan deze yogahouding. Je brengt namelijk een zekere spanning in het been en in de voet. In andere omgekeerde houdingen zoals Halve Kaars en Hele Kaars laat je de benen juist voor wat ze zijn.

Dat laten heeft dat vooral een effect op je doorbloeding. Je haalt als het ware even de druk van de ketel. De zwaartekracht laat het bloed stromen in de richting van het hoofd.

Benen en tenen

In Utthita Padasana strek je doelbewust het been dat omhoog wijst en buig je de tenen naar je toe. De hak druk je lichtjes naar boven. Je verlengt als het ware de spieren aan de achterkant van het been en ervaart het effect ook in het bekken. Je voelt dit vooral aan de zijde van het geheven been.

Het leuke is dat ook deze yogahouding een betere doorbloeding geeft. Dit is het effect van aanspannen en ontspannen. Je ervaart dit echter pas wat meer als je in rusthouding bent. In die positie klinkt de handeling nog even in je na.

Instructie

Ga maar liggen op je rug. De voeten een eindje uit elkaar, de handen wat van het lichaam af met de handpalmen omhoog. Neem even de tijd om te voelen hoe je lichaam contact maakt met de ondergrond.

Leg dan de benen tegen elkaar aan, de armen mogen gewoon zo blijven liggen. Breng het rechterbeen de lucht in, waarbij je de tenen van je rechtervoet naar je toe buigt. De hak wijst omhoog. Het linkerbeen blijft gestrekt liggen.

Als alternatief kun je ook, om je onderrug te ontlasten, het linkerbeen buigen en de voet neerzetten op de ondergrond.

Houdt het rechterbeen nu enige tijd zoveel mogelijk gestrekt en duw de rechterhiel rustig wat richting plafond. Zorg ervoor dat de rechterbil contact blijft maken met mat of vloer. Ontspan het bovenlichaam en ervaar de Utthita Padasana, vooral in het rechterbeen en in het bekken.

Leg het rechterbeen vervolgens weer terug op de mat. Dezelfde weg terug als deze heen is gegaan. Als je gekozen hebt voor een gebogen linkerbeen dan kun je ook het rechterbeen in gebogen toestand laten zakken en de voeten naast elkaar neerzetten.

Voel het verschil tussen het rechter- en linkerbeen.

Breng dan het linkerbeen omhoog. Buig de tenen van de linkervoet naar je toe en laat de linkerhiel naar boven wijzen. Het rechterbeen is, naar keuze, gestrekt of gebogen. Houdt het linkerbeen gestrekt en duw de linkerhiel met beleid omhoog.

Ervaar Utthita Padasana nu aan deze zijde van het lichaam.

Leg na een poosje het linkerbeen weer terug op de mat. Eventueel via een gebogen been. Zorg ervoor dat beide benen weer languit rusten op de ondergrond.

Breng de voeten wat uit elkaar. Laat de tenen naar buiten vallen en voel Utthita Padasana een moment na in Savasana.

1 Reaktie op “Liggend een been omhoog (Utthita Padasana)”

  1. Monika

    Voel het niet alleen in mijn voet en been, maar ook in mijn onderrug. Ook daar goed voor dus

Geef een reaktie