Liggende torsi

Geef een reaktie

Liggende TorsieDe liggende torsi zoals ik die hieronder beschrijf, is zeer toegankelijk en eenvoudig te beoefenen. Dat komt onder andere doordat je daarbij op je rug ligt en je daarom niet de rug rechtop hoeft te houden. Je kunt je in deze houding ontspannen op de achterzijde.

Een tweede reden voor de toegankelijkheid van deze liggende torsi is dat de knieën niet helemaal naar de borst worden gebracht bij deze variatie. Je buigt je benen, zet de voeten op de mat en creëert zo een comfortabele en veilige positie voor de rug.

Voor mensen met klachten in de onderrug wordt de liggende torsi vaak aangeraden, ook door fysiotherapeuten. Mijn vader bijvoorbeeld deed deze oefening in een bepaalde periode ’s ochtends in bed, vlak nadat hij wakker was geworden.

Afvalstoffen

Een torsi of, in goed Nederlands, een draaiing heeft een reinigende werking op je lichaam en je systeem als geheel. Er zijn verschillende variaties: staand, zittend of liggend. In de draaiing worden de betrokken organen in de romp als het ware uitgewrongen. Afvalstoffen die daarbij vrijkomen kunnen het lichaam verlaten met behulp van lichaamsvloeistoffen. Drink dus voldoende water!

Krakjes

Persoonlijk vind ik deze liggende torsi heerlijk om te doen! Ze geeft een gevoel van ontspanning en balans in het gehele lichaam. Zelf vind ik het prettig om de liggende torsi te doen aan het einde van een combinatie van yoga-oefeningen. De houding is mild en erg geschikt als je stijfheid en ongemak ervaart in je (onder)rug.

De liggende torsi kan er bovendien voor zorgen dat de rugwervels net even dat ‘duwtje’ krijgen waardoor ze weer precies goed gaan liggen. Soms hoor je dat ook gebeuren door wat ‘krakjes’ her en der.

Kijk of je je kunt overgeven aan deze torsi. Laat het maar gebeuren! Geef het lichaam de ruimte om een eigen vorm vinden, voor dat moment. Je aandacht is vooral in de uitademing. Het enige wat je ervoor hoeft te ‘doen’, is het toestaan…

Instructie

Kom liggen op je rug. De benen wat uit elkaar. Laat de voeten maar naar buiten vallen. Armen iets van het lichaam af. Leg de handpalmen omhoog. Neem waar hoe de achterzijde van het lichaam grotendeels contact maakt met de mat en de vloer.

Plaats de benen vervolgens bij elkaar. Buig je benen en zet je voeten op de mat. De voeten en knieën tegen elkaar aan. Leg de armen zijwaarts, ongeveer op schouderhoogte. Met de handpalmen naar boven.

Op een uitademing laat je dan je knieën naar links zakken. Draai het hoofd naar rechts. De inademing gaat naar de rechterflank. Uitademend kijk je of je nog wat meer in de torsi kunt ontspannen. Geef de adem de ruimte. Zonder er intentioneel iets aan te veranderen.

Bij een inademing kom je dan terug naar het midden (met hoofd en benen). En bij een uitademing laat je de knieën naar rechts zakken. Draai het hoofd naar links. De inademing gaat nu naar de linkerflank. Uitademend sta je het lichaam toe verder in de houding te zakken. Zonder er een handeling van te maken.

Na enige tijd kom je op een inademing weer terug naar het midden. Leg de armen weer wat dichter bij het lichaam. De handpalmen nog steeds omhoog. Uitademend laat je de voeten wegglijden en met een plofje neervallen.

Voel het even na.

Geef een reaktie