Lijkhouding (Savasana)

Geef een reaktie

Lijkhouding of SavasanaDe naam van deze houding klinkt misschien niet zo prettig… Lijkhouding (of Savasana) is echter de meest geschikte houding om het hele lichaam zonder moeite te ontspannen! Voor alle yogahoudingen in rugligging is het ook Savasana waarin je de houding even navoelt.

Aan het einde van een yogales sluit je doorgaans af met een langere variant van Lijkhouding. Zo’n eindontspanning heet Yoga Nidra. Deze duurt van 5 minuten tot wel een kwartier.

Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent zoiets als yoga van de slaap. Het is een soort slapen waarbij je wakker en aandachtig aanwezig bent.

In een eindontspanning ga je meestal met je aandacht naar alle onderdelen van het lichaam. Na het voelen van al die afzonderlijke delen richt je je aandacht op het ervaren van het gehele lichaam. In alle rust ervaar je het lichaam als een eenheid, als een geheel.

Zonder inspanning

Het mooie van lijkhouding is dat je alle onderdelen van je lichaam zonder enige inspanning kunt laten rusten. Dat komt doordat vrijwel de gehele achterzijde van het lichaam rust op de ondergrond.

Een van mijn leerlingen omschrijft de eindontspanning wel eens als even met vakantie gaan… Volgens hem voelt lijkhouding nog beter aan dan aan het strand liggen in Griekenland!

Het is overigens wel de bedoeling dat je aanwezig blijft in de ervaring. Mocht je tijdens een geleide ontspanning toch in slaap vallen dan is dat uiteraard helemaal niet erg. Je streeft er echter naar om met je aandacht erbij te blijven.

Instructie

Ga maar op je rug liggen. Leg de armen een eindje van het lichaam af, met de handpalmen naar boven. De benen plaats je wat uit elkaar en laat de voeten naar buiten vallen. Sluit je beide ogen en wees maar aanwezig in deze open, ontspannen houding.

Voel hoe de achterzijde van het lichaam contact maakt met de mat en de vloer. Sta jezelf toe om het lichaam bij iedere uitademing wat meer te laten zakken in de richting van de ondergrond. Laat je maar dragen…

Neem het lichaam van binnen uit waar, van kruin tot voetzolen. Hier en nu, in deze ruimte.

Geef een reaktie