Je hebt vast wel eens van de Lotushouding gehoord. Misschien weet je niet precies wat het is. Het heeft iets te maken met yoga denk je, maar het fijne weet je er niet van. Als je wel wat meer weet over wat de Lotushouding inhoudt dan heb je misschien een beeld voor ogen van hoe dit eruit zou moeten zien. Je ziet iemand voor je met gekruiste benen. Al met al ziet het er behoorlijk ingewikkeld uit.
In yogakringen wordt over deze zithouding op verschillende manieren gedacht. De een denkt dat de Lotushouding essentieel is voor meditatie. De ander is van mening dat een andere vorm van zitten ook prima volstaat.
Yogaleraar
Een flink aantal jaren geleden kwam dit onderwerp voor mij aan de orde toen ik een open dag van een yogaopleiding bezocht. Met veel interesse en met een goed gevoel had ik al enkele workshops gevolgd, totdat ik aanschoof bij een yogales van een van de vaste yogaleraren. Hij deed enkele oefeningen met de aanwezigen en toen kwam het moment dat hij over de Lotushouding te spreken kwam.
Op een of andere manier was dit voor deze yogaleraar een stokpaardje. Voor hem stond het vast dat meditatie in de Lotushouding behoort plaats te vinden. Hij was van mening dat je een yogaleraar die dit niet kon, moest wantrouwen…
Mij schoot dit behoorlijk in het verkeerde keelgat. Ik houd er sowieso niet zo van als iemand voor mij of voor een ander meent te moeten bepalen hoe iets moet. Het leek mij bovendien lariekoek dat meditatie alleen maar waardevol zou zijn als deze ‘volgens het boekje’ zou plaatsvinden. Discutabel vond ik daarbij ook nog eens wiens boekje dat dan wel was. Je begrijpt wellicht al dat het tussen mij en deze leraar daarna niet veel meer is geworden. Mijn yogaopleiding heb ik uiteindelijk ook niet bij deze organisatie gedaan.
De juiste meditatiehouding
Wat is nu de juiste meditatiehouding om in te zitten. Daarover kun je het mijns inziens op verschillende niveaus hebben. Enerzijds kun je het praktisch hebben over hoe je precies zou moeten zitten. Anderzijds heb je de figuurlijke houding en die is volgens mij minimaal zo belangrijk.
Over de praktische kant kan ik eigenlijk vrij kort zijn. Ga zitten op een dusdanige manier dat je redelijk comfortabel enige tijd kunt blijven zitten. De drie kenmerken van een yogahouding gelden ook hier. De ene zit op een matje met een of meerdere kussens of een zitbankje ter ondersteuning. Dat kan zijn op de knieƫn of met de benen gekruist. Je kunt er ook voor kiezen om op een stoel te gaan zitten. Probeer dan in elk geval zoveel mogelijk rechtop te gaan zitten en zet je voeten stevig en plat neer op de ondergrond.
Je lichamelijke aanleg gecombineerd met een bepaalde mate van beoefening maken uit wat op een bepaald moment qua zithouding gepast is. Het maakt daarbij ook nog uit hoe je je die dag voelt en of je misschien bijvoorbeeld een blessure hebt. Luister hoe dan ook altijd naar wat je lichaam je vertelt en stem af op het hier en nu. Dat alleen al is beoefening!
Zoals ik al zei, vind ik je figuurlijke houding minimaal zo belangrijk. In meditatie oefen je om van binnenuit de dingen te observeren. Je neemt lichaam, geest en adem waar en bent met je aandacht aanwezig in wat zich in je en aan je voordoet. Of je dat nu vanaf je stoel doet of vanaf je matje dat maakt mijns inziens niet zoveel uit.