Maakt yoga onverschillig?

Geef een reaktie

Maakt yoga onverschillig?Met yoga oefen je in loslaten. Onthechting wordt dit ook wel genoemd. Je haalt het aardse juk van je schouders, stukje bij beetje. Waar je uitkomt, weet je niet. Maakt onthechting een mens onverschillig? Zorgt zij dat je niks meer voelt?

Mijn ervaring is een andere, maar ik wil graag uitpluizen hoe het zit. Met een zekere afstand kijk ik naar de dingen maar mijn gevoel is niet minder, eerder rijker en meer compleet. Onverschillig zou ik mijzelf dus niet willen noemen. Wel minder gebonden, misschien vrijer en losser, hoewel ook weer niet elk moment.

Aangekoekt

Met lichaam en adem werk ik mijn leven door. Introspectie is aan mijn zijde, evenals zelfonderzoek en goede wil. Mijn geest is mijn getuige. Zij ziet het allemaal gebeuren, registreert en laat weer gaan.

In de loop der jaren ben ik allerlei dingen tegengekomen. Dingen die ik had verzameld, al van kinds af aan. Aangekoekt aan mijn leden, zwaar in mijn rugzak, maar toch sleepte ik ze mee. Hiermee bedoel ik overigens geen spullen, want daaraan heb ik me nooit zo gehecht.

Emoties

Wat ik tegenkwam, gaf vaak emoties. Soms voelde ik een scheepslading pijn. Geleidelijk aan heb ik die laten doorstromen, letterlijk via vele waterlanders of energetisch via mijn voetzolen terug naar de ondergrond.

Daar waar ik bevrijd ben van zulke emoties is ruimte ontstaan voor iets nieuws. Op een schonere manier kan ik ervaren wat oprecht zonder ballast mijn zintuigen raakt.

Emoties zijn er dus in elk geval in tweeërlei soorten. Aan vroeger gebonden of in het heden, volledig vrij.

Gelijkmoedig

Een woord vergelijkbaar met onthechting is het woord gelijkmoedigheid. Ook dit betekent niet onverschillig. Beoefenaars vergissen zich hier nog wel eens in.

Want het is een aanlokkelijke verleiding dan maar helemaal afstand te nemen van het geheel. Je helemaal niet meer druk maken om de dingen. Laat het maar los en dan ben je er. Toch?

Gelijkmoedigheid is echter pas compleet met compassie, met oprecht medegevoel zonder smart. Van binnen schoon kun je die gevoelens door je laten stromen, afkomstig van je zelf of een ander of van het grotere geheel.

Scherper voelen

Dat schoon zijn maakt dat je zelfs meer helder kunt voelen, eigenlijk meer helder dan ooit voorheen. Je wordt niet (of nauwelijks) meer gehinderd door ballast van vroeger, dus in het heden kun je er veel vollediger zijn.

Daar waar je toch stuit op oude pijn uit het verleden, kijk je hiernaar met een vriendelijk gemoed. Met een glimlach voel je herkenning en laat met alle liefde de emoties ook weer gaan.

Persoonlijk

Ik schrijf hier wat woorden over mijn eigen ervaring. Dat benadruk ik nadrukkelijk nog maar eens. Als ze je aanraken, kun je ze meenemen. Is dat niet het geval, laat ze dan maar weer los.

Jouw ervaring is de jouwe, die van mij blijft van mij. Ik geloof echter dat we wel wat dingen gemeen hebben en daarom deel ik mijn woorden met jou.

Onverschillig ben ik duidelijk niet geworden tijdens mijn queeste de afgelopen pakweg veertig jaar. Mijn lot is verbonden met het jouwe. Laten we er samen wat van maken deze keer.

Geef een reaktie