Meditatie 24 uur per dag

Geef een reaktie

Meditatie 24 uur per dagMeditatie 24 uur per dag… dat klinkt je op het eerste gezicht misschien wat overdreven in de oren. Mogelijk kun je je er ook weinig bij voorstellen. Regelmatig een half uurtje mediteren is toch al ingewikkeld genoeg!

Als je nog maar net begonnen bent met meditatie dan zou ik me het hoofd ook maar niet breken over meditatie 24 uur per dag. Ik kan je misschien hier wel wat meer vertellen over hoe het bij mij werkt. Geloof me, dit is voor mij ook niet in een dag ontstaan. Het is in de loop van de tijd na veel beoefening in mijn systeem gekropen. Het zit er nu echter in en gaat er niet meer uit.

Ik ben overigens wel heel nieuwsgierig hoe dit voor jou is. Schrijf als je klaar bent met lezen hieronder jouw verhaal. Graag zou ik in het kort of met wat meer woorden van je horen: herken je wat ik zeg of werkt het heel anders bij jou?

Waarom

De dag waarop ik deze tekst schrijf, gebeuren er in de wereld allemaal vreselijke dingen. Op de radio hoorde ik net een overvloed aan ellende in de wereld. Een ongeluk met heel veel doden en mensen die elkaar bestoken met wapens. Al met al echt onmeetbaar leed.

Een vraag die ook mensen die mediteren zichzelf dan nog wel eens stellen, is waarom dit toch allemaal gebeurt. En heeft het wel zin om je op zo’n moment aan stilte en introspectie te wijden? Zet het niet meer zoden aan de dijk als je gewoon heel praktisch iets doet?

Persoonlijk denk ik zeker dat het zin heeft. Zozeer zelfs dat het voor mij een levenshouding geworden is. Het heeft te maken met het stil staan of stil zitten bij wat zich afspeelt. Volgens mij kun je namelijk dan pas afstemmen op wat moet gebeuren en weet je ook beter wat je zou moeten/kunnen doen.

In het klein gaat dit op voor mijzelf op de vierkante meter. Als je het breder trekt dan geloof ik ook in de enorme waarde ervan. Het effect hiervan zou zich wereldwijd als een olievlek kunnen verspreiden. Zoiets kan eigenlijk ook alleen in het klein beginnen. Iets begint altijd met een en dan volgen er meer.

Adempauze

Ik begrijp ook wel dat er soms gewoon iets moet gebeuren. Handelen is dan op zijn plaats. Echter, voordat je overgaat tot het ingrijpen in een situatie, zet je voeten dan eerst eens stevig op de grond. Mijns inziens kun je namelijk alleen vanuit de juiste basis komen tot goed handelen. Liever eerst een adempauze in plaats van dat eeuwige paniekvoetbal.

Als je het nieuws volgt, lijkt het echter meer regel dan uitzondering om er meteen bovenop te springen. De reactie is er al voor je het weet. Een incident is ontstaan. Het mediacircus kan beginnen. En daar rennen we dan weer als kippen zonder kop met zijn allen achteraan.

Zou je het niet eens willen proberen om gewoon even te wachten voordat je in actie komt? Voor mij staat dit voor beoefening op alle uren. In een notendop dus: meditatie 24 uur per dag.

Geef een reaktie