Meditatie in het dagelijkse leven

Geef een reaktie

MediterenIedereen beoefent meditatie op zijn of haar eigen manier. In deze blog wil ik iets vertellen over mijn eigen ervaring. Er valt van alles over te zeggen over meditatie, maar het blijkt al eeuwenlang heel lastig om iets te zeggen wat werkelijk hout snijdt. Dat heeft te maken met het feit dat meditatie eigenlijk alleen te vatten is door het zelf te ervaren. Een zeer toepasselijke uitspraak is hier: “Een onsje praktijk is beter dan tonnen theorie…!”

Persoonlijke ervaring

Meditatie zou je in zijn simpelste vorm kunnen omschrijven als stilzitten en naar binnen schouwen. Je kunt dit formele meditatie noemen. Voor mij persoonlijk gaat het echter niet alleen daarom. De ervaring is veel breder en komt eigenlijk terug in alle facetten van het bestaan.

Ze is er tijdens het eten, bij de activiteiten die ik onderneem, in de omgang met mensen en zelfs ’s nachts wanneer ik slaap. Meditatie is wat mij betreft echt een manier van leven. Niet iets dat ik er even bij doe.

Uiteraard hoeft dit voor jou niet hetzelfde te zijn! Ieder vult de dingen in op zijn of haar eigen manier. En zo hoort het ook. Belangrijk is dat je jouw eigen weg weet te vinden. Zoek je eigen vorm om de dingen tegemoet te treden. Mijn leraar zei vaak: “Doe waarvan je voelt dat je het moet doen en laat waarvan je voelt dat je het moet laten”. Daar kun je je hele leven zoet mee zijn!

Onrust

In meditatie kom je jezelf op allerlei manieren tegen. In de reacties op het artikel Meditatie is niet moeilijk was dit onderwerp van gesprek. Het geregeld oefenen helpt je om hierin een weg te vinden. Meditatie is een instrument om tegemoet te treden wat je tegenkomt, zowel tijdens meditatie zelf als in het dagelijkse bestaan.

Uiteindelijk is formeel mediteren een soort beschermde oefenplaats waarin je op de vierkante meter allerlei zaken doorleeft. Je ervaart, in alle mogelijke vormen, wat al aanwezig is.

Tijdens de meditatie kun je ook ondervinden dat er heel veel onrust naar boven komt. Dit is over het algemeen geen nieuwe onrust, maar onrust die er al was. Deze komt echter nu naar de oppervlakte. Je komt in aanraking met je gedachten, gevoelens en herinneringen, die ergens in je sluimeren.

Mogelijk ervaar je dit soms als onaangenaam. Het kan zelfs de vraag oproepen: ‘Waarom doe ik dit eigenlijk? Ik wilde rust en nu krijg ik al die moeilijke, ingewikkelde zaken op mijn bordje!’

Systeem resetten

Voor iedereen die met mediteren begint om rust te vinden heb ik goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat meditatie er niet voor zorgt dat gedachten, gevoelens en herinneringen verdwijnen. Je zult hier je hele leven lang als mens onvermijdelijk mee te maken houden. In die zin is het veel voorkomende idee dat je met meditatie je hoofd leegmaakt helaas een fabeltje. Het streven naar je hoofd leegmaken tijdens meditatie loopt dan ook gegarandeerd uit op een grote teleurstelling!

Het goede nieuws is echter dat meditatie je in de gelegenheid stelt om op een andere manier naar die gedachten, gevoelens en herinneringen te kijken. Meditatie biedt je een ander perspectief op wat er, onophoudelijk, door je heen gaat. Mogelijk ervaar je, met die andere benadering, ook momenten dat het van binnen stil is.

Je oefent je hoe het ook zij om steeds opnieuw te onderzoeken wat er zich op geestelijk gebied in je afspeelt. Je realiseert je dat gedachten niet blijvend zijn. Ze komen en ze gaan. Alleen dat besef kan al een enorme opluchting zijn…

Tijdens meditatie heb je de mogelijkheid om die onophoudelijke geestelijke stroompjes te laten voor wat ze zijn. Je hoeft er niets mee! Misschien schiet je dan soms op je meditatiekussentje flink in de lach. Want in het dagelijkse leven laten we ons de hele dag door meeslepen door gedachten, reacties, meningen. Je stelt jezelf misschien de vraag: ‘Waar zijn we eigenlijk de hele dag mee bezig?’

In meditatie leer je dus om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. De werkelijkheid zoals deze zich moment voor moment aan je voordoet. Wat dan uiteindelijk werkelijk en waar is, dat is wellicht een mooi onderwerp voor een volgende blog.

Succes, en niet te vergeten, veel plezier. Enjoy the ride!

Geef een reaktie