Meditatie: sterven om te leven?

Geef een reaktie

Meditatie:sterven om te leven?Meditatie is sterven op het kussen, althans zo luidt de beschrijving nog wel eens. Als meditatie nieuw voor jou is, kan ik me voorstellen dat dit nogal een boude uitspraak lijkt. Sterven is niet meteen het eerste waar je aan denkt om je vrijwillig aan te onderwerpen. Laat staan dat je Ć¼berhaupt een idee hebt wat ermee wordt bedoeld.

Vermoedelijk schat je al wel in dat het hier niet gaat om letterlijk, fysiek sterven. Aan een beetje zitten, ga je immers waarschijnlijk niet meteen dood. Op welke manier kun je dan toch hier spreken van sterven? En wat blijft er van je over als er iets in jou gestorven is?

Mensen die beginnen aan meditatie zijn natuurlijk ook niet gek. Ze verwachten dat hun inspanning ze iets op zal leveren. Misschien meer rust of ontspanning of wellicht een wat groter inzicht in zichzelf. Als ze al eens hoorden over sterven op het kussen, betekent dat mogelijk voor hun niet zoveel. Zij kiezen er toch voor om de ervaring aan den lijve te gaan ervaren. Erop vertrouwend dat het hen iets zal brengen wat er voorheen niet was.

Leven

De keuze om aan meditatie te beginnen, komt nog wel eens voort uit een gemis. Het dagelijkse leven is immers ook niet alles. Vaak is er niet eens tijd om even rustig stil te staan. Door er bewust voor te kiezen wel regelmatig stil te staan of stil te gaan zitten, verandert er al iets in jezelf. Je krijgt eindelijk mee hoe het werkelijk met je voorstaat. Je krijgt meer inzicht in je lichamelijke welzijn, de werking van gedachten en gevoelens, en in wat jij van het leven wenst.

Misschien kom je zelfs tot de conclusie dat je voor het mediteren eigenlijk niet echt en volledig hebt geleefd. De oude jij sterft dus in zekere zin dus als het ware. Je begint een nieuw leven, waarin je aanwezig bent en ervaart wat is.

Sterven

Heb je met deze verwoording al wat meer een beeld van wat met sterven om te leven wordt bedoeld? In meditatie is er ruimte om je van oude zaken los te maken. Dat geeft ruimte voor iets anders, wat er wellicht ook al was maar nu tot leven en tot wasdom komen kan.

Alle onderdelen van yoga hebben zoals ik al eerder vertelde, meditatie in zich. In beoefening maak je lichaam en geest losser van opgebouwde blokkades. Je werkt met spanning en ontspanning, en zoekt een juiste balans. Dingen die je niet nodig meer hebt, mogen je systeem nu eindelijk verlaten. Je reinigt en zuivert jezelf van ballast die overtollig is. Na het afpellen van die oude lagen is er tijd voor het nieuwe. Of in ieder geval voor wat overblijft als je bij de kern aangekomen bent.

Ik kan me voorstellen dat je vooraf al graag zou willen weten hoe die kern, hoe dat nieuwe leven er dan wel uit zal zien. Het uiteindelijk antwoord op die vraag kan ik je natuurlijk niet geven. Ik weet hoe het voor mij is, maar jouw weg kan alleen jij maar gaan.

Geef een reaktie