Met de Franse slag heeft voor veel mensen een niet zo positieve lading. Het klinkt een beetje alsof je ergens met de pet naar gooit. Voor sommige mensen geeft het echter juist een positieve wending. Ik spreek uit ervaring. Voor mij is een onsje minder wel eens goed. Hiermee bedoel ik dan onder andere de discipline waarmee ik de dingen doe.
Discipline is een goede eigenschap. Daarover bestaat geen twijfel. Maar, zoals met zoveel dingen: teveel ervan zit een mens in de weg. Het zet je vast en maakt bij tijd en wijlen dat je het gevoel hebt dat je geen kant meer op kunt.
Het lijkt een beetje op wat kan gebeuren met een te groot perfectionisme. Net als discipline is het waardevol zolang je deze met mate inzet. Als je echter nooit meer echt tevreden kunt zijn met een uitkomst dan streef je je doel voorbij. Daarmee doe je niemand een plezier.
Onsje minder
Zoals ik al zei, voor sommige mensen is het soms goed om de dingen te doen met een onsje minder inzet. Vaak betekent dat dan dat ze het nog steeds vrij grondig doen. Met de Franse slag brengt hen in een wat normaler vaarwater. Je zou kunnen zeggen dat ze zo ook wat meer verbinding maken met de ondergrond.
Voor mij persoonlijk is dit heel herkenbaar. Bij mij is alles doorgaans tot in de puntjes georganiseerd. Structuur en orde aanbrengen kan ik als geen ander. Daar heeft ook menigeen profijt van. Dat zal niemand ontkennen. Ook ikzelf niet.
Wat maakt dan dat ik toch zeg dat het voor mij heilzaam is om op gezette tijden even over te gaan op de Franse slag? Mij helpt het om even lucht te brengen in alle zo goed georganiseerde zaken. Ik kom als het ware op adem en zorg dat ik mijzelf niet verstik.
Valkuilen
Ieder mens heeft zo zijn of haar valkuilen. Ook als je geoefend bent in yoga en meditatie kom je hier niet onderuit. Je bent zoals dat heet immers ook maar een mens. Dat erkennen en ervan bewust zijn, is zelfs deel van je beoefening. Dus niet alleen de makkes zien bij een ander. Zie ook de balk in je eigen oog…
Wat je trouwens wat dit betreft in het dagelijks leven meemaakt, merk je als je goed oplet ook op je yogamat. Je komt jezelf in sommige oefeningen extra tegen. Dat kan vorm krijgen in de angst je controle of balans te verliezen. Of je vindt wat je doet niet goed genoeg. Verder kun je nog bevreesd zijn wat andere mensen in de yogales van jouw ‘gestuntel’ vinden. Doe jij het wel net zo goed als zij?
Je zult hiervan ongetwijfeld iets herkennen. De kunst is dan om jezelf ruimte te geven, om jezelf met compassie en vriendelijkheid tegemoet te treden.
Met de Franse slag
Met de Franse slag betekent voor iedereen iets anders. Voor mij betekent het dat het goed is als ik soms eens een keertje oversla. Te komen tot een voor jou gepaste afstemming is te allen tijde de uitdaging. Als je zo bent als ik, ga dan af en toe ook even in het zonnetje zitten. Ook dat heb je nodig. Vive la France en veel succes!
2 Reakties op “Met de Franse slag”
Madelein
Hoi Sylvia,
Als ik morgen met mijn perfectionistische aard weer aan het werk ga en mij weer eens verwonder over mezelf dat goed vaak niet goed genoeg is, dan zal ik proberen of het op dat moment mogelijk is om even over te gaan tot de Franse slag 😉
willemien
Ja, dit herken ik ook wel. (Te) strenge discipline en alles overmatig goed plannen en organiseren is ook een manier om je gevoel wat op een afstand te houden in mijn ervaring, een afweermechanisme waarmee je controle probeert te houden over bijvoorbeeld een angstig gevoel.. Je kan er ook heel erg mee vastlopen. Inderdaad handig om dit bij jezelf te herkennen en even met de Franse Slag verder te gaan, of zelfs even helemaal de aandacht van het planbare onderwerp af te halen en een ontspanningsoefening te doen, in het hier en nu terecht te komen..