Met pensioen

1 Reaktie

Met pensioenMet pensioen gaan doe je tegenwoordig na je 67e. Veel ouderen zijn ook na die tijd nog zeer actief. In de loop van de decennia worden mensen immers ouder en ouder. Na hun pensioen beleven sommigen zelfs een soort tweede jeugd. Want als je niet meer hoeft te werken, heb je bijvoorbeeld ineens tijd om te gaan reizen. Op vele plaatsen tref je ze aan: hele volksstammen pensionado’s! Bruingebakken en ze hebben het reuze naar hun zin.

Als je nu eens kijkt naar yoga dan kun je je afvragen of je dat op die leeftijd ook nog kan doen. Wellicht ben je er voor je pensioen niet aan toe gekomen. Kun je met yoga beginnen als je het op jongere leeftijd nooit hebt gedaan?

Leeftijd

Yoga is eigenlijk niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Fysiek is het in principe voor iedereen geschikt. Het gaat namelijk niet om ingewikkelde poses. De houding waarmee je oefent en je zelfobservatie zijn van belang. Zelfs al zou je niet in staat zijn welke yogahouding ook maar te beoefenen, liggen of zitten kun je vast nog wel. Zolang je leeft, kun je bovendien aandacht besteden aan je adem. Je kunt oefenen je lichaam beter te leren voelen en diepgaander kennismaken met de werking van je geest.

Het kan zelfs een voordeel zijn om op wat latere leeftijd te beginnen, hoewel je natuurlijk niet met opzet hoeft te wachten tot na je pensioen. Je bent dan mogelijk rijper en hebt wat meer rust ten aanzien van het leven. Je hebt er immers al meer van gezien dan toen je twintig was.

Aanpassing

Mocht het nou nodig zijn om sommige oefeningen aan te passen, voel je dan volledig vrij. Zoals gezegd gaat het vooral om de innerlijke oefening en om de waarneming van hoe het op dat moment is. Op de grond oefenen kan bijvoorbeeld wat ongemakkelijk zijn bij stijve of stramme ledematen. Weet dan dat je yoga op een stoel kunt doen. Meditaties en ademhalingstechnieken kunnen ook vanuit die positie. Andere statische en dynamische yogahoudingen vragen wellicht iets meer creativiteit.

Het mooie van het programma op onze website is dat je je lessen samenstellen precies die precies passen bij jouw huidige situatie. Doe je je oefeningen liever niet staand maar bij voorkeur zittend of liggend? Dat is allemaal heel eenvoudig mogelijk, omdat je je eigen lessen kunt maken. Die lessen kun je bovendien ook nog eens bewaren voor een later moment.

Fit

Veel pensionado’s zijn echter nog buitengewoon gezond en fit. Zij kunnen heel gemakkelijk het beschikbare programma gebruiken. Ieder oefent op zijn of haar eigen manier. Het beeldmateriaal laat je zien hoe de oefeningen eruit zien. Het is lesmateriaal dat je helpt om thuis aan de slag te gaan. De lengte in tijd kun je afstemmen op je eigen behoefte. Daarna laat je je gerieflijk leiden door mijn rustige stem.

1 Reaktie op “Met pensioen”

  1. Thea

    ik ben al enige jaren met pensioen en ben er van overtuigd dat blijven bewegen de beste manier is om prettig oud te worden en in de running te blijven. Of dat nu yoga is of fietsen, wandelen of zwemmen. Afhankelijk van conditie en mogelijkheden.

Geef een reaktie