Mindfulness online

Geef een reaktie

Mindfulness onlineMindfulness online, wat is het en kan dat eigenlijk wel? Ik heb gemerkt dat er een aanzienlijke groep mensen is die wat huiverig is voor alles wat op een computer gebeurt. Mailen en internetten is nog tot daaraan toe, maar ook yoga en meditatie, zo je wilt mindfulness… Waar gaat het dan met ons heen en waar houdt het op?

Natuurlijk ben jij te allen tijde vrij en gerechtigd om je eigen grenzen te bepalen. Daarover bestaat hier geen misverstand. Maar ik zou je willen uitdagen wat betreft yoga en mindfulness misschien eens buiten je comfortzone te kijken. Hoe je je oefening ook wilt noemen, mindfulness online is nog niet zo gek!

Yoga en mindfulness

Vooraf wil ik nog even met je doornemen wat ook alweer grofweg het onderscheid tussen yoga en mindfulness is. Als we het tenminste dan hebben over de oudere, authentieke vormen van yoga. Ik bedoel die afkomstig uit India en niet zozeer de moderne verbasteringen hoewel ik daar ook weer niet per se tegen ben. Mindfulness is ontstaan in recentere tijden. Om precies te zijn komt het uit de koker van een Amerikaan. Hij werkte en werkt met mensen die lijden onder psychiatrische klachten. Hij bedacht een meditatief programma oorspronkelijk toegespitst op deze groep.

In dit programma zitten ook fysieke oefeningen die verwant aan de yoga zijn. Mindfulness leert je waarnemen en benoemen wat er zich afspeelt in lichaam en geest. Wat betreft het waarnemen is het zeer vergelijkbaar. In het benoemen zie ik echter een belangrijk verschil. Een etiketje plakken op elke ervaren sensatie zorgt dat je toch nog erg blijft vasthouden aan een controlerende, mentale activiteit.

Als je mindfulness zoals ik echter wat meer benadert als onverdeelde aandacht voor hoe het op dit moment is dan kunnen we wat mij betreft verder praten. Aan een dergelijke vorm geef ik graag mijn zegen, for what it’s worth, maar dat geldt uiteraard voor alles wat ik hier zeg.

Mindfulness online

Maar we hadden het eigenlijk ook over iets anders, namelijk of mindfulness online ook wat voor je zou kunnen zijn. Kun je deze zaken doen via de computer of bijvoorbeeld Ipad of kan het niet zonder een fysiek aanwezige leraar van vlees en bloed?

Mijns inziens is het niet het een of het ander. Ook filmmateriaal kan je helpen en bij twijfel trek je bij een professional aan de bel.

Yoga en mindfulness vallen wat mij betreft dus idealiter onder dezelfde noemer. Een online variant helpt je om zelf thuis aan de slag te gaan. Mindfulness online is dus volgens mij een prima optie.

 

Geef een reaktie