Mindfulness training is een zeer toepasselijke benaming als je het hebt over yogabeoefening. Ook al zijn er mensen die hun mindfulness training als de enige echte menen te mogen claimen. Persoonlijk vind ik dat een beetje onzin. Maar, misschien ben je het wat dit betreft niet met me eens…
Bij mindfulness training kun je het natuurlijk wel hebben over de verschillende accenten die je in het oefenen legt. Al eerder wijdde ik aan dit onderwerp enige tekst. Maar als je iets wilt leren, ligt de kracht in de herhaling. Daarom borduur ik er hier nog even op voort 😉
Merknaam
Mag je bij zoiets als mindfulness training spreken van een copyright? Het is wel van deze tijd om achter een naam een omcirkelde c te plaatsen. Of het ook hout snijdt, is voor mij wel een vraag.
Zeker bij het aan de orde stellen van een misschien wat kinderachtige kwestie. Wat was er namelijk eerst? Wat is de herkomst van mindfulness training? De yoga en het boeddhisme zijn daarvan de voorlopers.
Een psychologisch sausje erover en er was er iets nieuws geboren. Dat ging een eigen leven leiden en werd zomaar ineens heel populair. Als je nu nog niet zo thuis bent in deze zaken, lijkt het wellicht of mindfulness training een uniek en op zichzelf staand gebeuren is.
Het is echter niet meer en niet minder dan een moderne meditatieve stroming. Ik heb daar niets op tegen, maar plaats haar wel graag in het juiste perspectief. Houd mindfulness training dus alsjeblieft voor wat het echt is. Blaas de waarde er niet van op en zie ook wat de oorsprong ervan is.
Discussie
Voel je je geroepen deel te nemen aan deze discussie, plaats dan een reactie onder deze blog. We kunnen er dan samen van gedachten over wisselen. Wellicht komen we dan samen tot een mooi evenwicht.
Het kan best zijn dat we er anders over blijven denken. Wat mij betreft is dat geen probleem. Ieder mag er mijns inziens het zijne van vinden. Maak je eigen keuzes, dat is mijn advies.
Wat ik wel wil bepleiten, is een open houding. Dat hoort wat mij betreft bij yogabeoefening. Overigens ook bij mindfulness training. Neem met een open aandacht de dingen waar.
Stilte
Zullen we nog een poosje samen zitten, met in het achterhoofd dit onderwerp? Misschien komen we er dan achter dat de woorden niet meer zo hoeven. De antwoorden zijn er van binnen en mogelijk is dat gewoon al genoeg.
Tijdens mijn yogaopleiding heb ik dit vaak ervaren. Ik had dan een vraag die door mijn leraar maar niet beantwoord werd. Na enige tijd kwam ik er dan herhaaldelijk achter, dat het antwoord niet alleen bij hem maar ook bij mijzelf te vinden was.
Dan ging ik er nog maar eens goed voor zitten. Heel simpel en eenvoudig. Daar hoefde helemaal niets bij. Met tijd en geduld kwam ik dan tot antwoorden op al mijn vragen. Niet weten werd weten, in elk geval voor dat moment.
Mindfulness training
Ben je inmiddels in dit kader wat wijzer geworden over mindfulness training? Of leven er bij jou nog wel wat vragen? Stel ze gerust. Dat kan ook in de ruimte onder deze blog.
2 Reakties op “Mindfulness training”
Madelein
Hoi Sylvia,
Ik heb al wat mindfulness trainingen achter de rug :-).
Maar waar eigenlijk alles om draait is AANDACHT. En ook na het volgen van zo’n training is het een hele kunst om die aandacht erbij te houden, het ebt gauw weer weg zeg maar. Maar als je iedere dag een meditatiemoment neemt, of je beoefent yoga, dan train je jezelf om de AANDACHT er weer bij te krijgen. En oefening baart kunst! En wat jij ook zegt, de kracht zit in de herhaling, helemaal mee eens! Tot morgen!
Groetjes Madelein
Sylvia Spruit
Je woorden onderschrijf ik volledig 🙂 Dank je wel daarvoor en graag tot morgen bij de webinar!